>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Ján Počiatek, alias Johnny Cash

Sobota, 6. 3. 2010

Médiami prebehla tento týždeň správa o tom, že dôchodkyňa prehrala spor o byt s ministrom financií Počiatkom. V skratke išlo o to, že dôchodkyňa tvrdí, že bola v roku 1997 Počiatkom podvedená, pretože si myslela, že podpisuje len zmluvu o pôžičke, za ktorej vrátenie ručila bytom, zatiaľ čo Počiatek jej podstrčil zmluvu o predaji bytu. A tvrdí, že od neho dostala 200 000 korún, kým Počiatek hovorí, že jej dal 500 000 Sk. O tom, že byt predala sa vraj dozvedela až vtedy, keď prišla pôžičku vrátiť. Byt však už medzitým Počiatek predal a nová majiteľka jej ho na opätovné odkúpenie ponúkla za 1,3 mil. Sk.

Nejdem špekulovať o tom, či klame Počiatek, alebo dôchodkyňa. To sa už zrejme nedá zistiť. Predpokladám tiež, že z hľadiska kúpno – predajnej zmluvy je formálne právne všetko v poriadku a teda súdy rozhodli tak ako rozhodnúť mali a museli. Napriek tomu je v tejto kauze niekoľko informácií a skutočností, ktoré sú zarážajúce a nechutné.

Po prvé cena. Či sa už Počiatek dostal k bytu v najlukratívnejšej časti Bratislavy za 500 000 Sk, alebo za 200 000 Sk, nie je podstatné. Podstatné je, že sa k nemu dostal výrazne pod cenu, podobne ako Fico k svojej vinici. Koľko asi na transakcii zarobil si ľahko vypočítate, ak odpočítate sumu 500 000 (resp. 200 000) od sumy 1,3 milióna.

Po druhé, Počiatek tvrdí, že dôchodkyni vyplatil 500 000 Sk, ale žiadny doklad o zaplatení súdu nepredložil. Nevieme teda, či zaplatil 200 000, ako tvrdí dôchodkyňa, alebo 500 000, ako tvrdí Počiatek, vieme však, že platil cash, teda po slovensky na drevo. Ak by platil prevodom z účtu, nemal by problém to doložiť a teda dokázať, že hovorí pravdu. A keby aj svoj doklad stratil, druhý by mala banka.

Platby na drevo boli v tom čase medzi špekulantmi veľmi populárne z viacerých dôvodov. Pri predaji nehnuteľností napríklad preto, že sa dala znížiť výška dane z prevodu a prechodu nehnuteľností. Túto daň sme od roku 2004 v rámci daňovej reformy zrušili, ale v kruhoch špekulantov a mafiánov ostali platby na drevo populárne naďalej. Najmä preto, že sa spätne nedá skúmať pôvod peňazí. Banky mali a majú totiž povinnosť identifikovať každú osobu, ktorá realizuje obchodnú transakciu nad 100 000 Sk (dnes už dokonca nad 2000 eur) a na požiadanie zoznam takýchto osôb poskytnúť finančnej polícii. Túto povinnosť im ukladá zákon o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti. Alebo ako tomu hovorí R. Fico - pranie špinavých peňazí.

Takže súdny spor dôchodkyňa verzus minister dopadol podľa očakávania. Spravodlivosť je slepá, minister najsociálnejšej vlády, ktorý sa sťahuje do stomiliónovej vily, spor vyhral, dôchodkyňa, ktorá prišla o byt a nemá kde bývať bude musieť ešte uhradiť aj súdne trovy.

P.S. Ospravedlňujem sa skutočnému Johnnymu Cashovi a dúfam, že mu je tam hore jasné, že si nemyslím, že by ten náš Ján Nadrevo Počiatek mal s ním čokoľvek, čo i len náhodne, spoločné. Na ilustráciu rozdielu dvojveršie z jeho slávnej piesne „Man in black“:

I wear the black for the poor and the beaten down,
Livin' in the hopeless, hungry side of town,
I wear it for the prisoner who has long paid for his crime,
But is there because he's a victim of the time.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!