>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Kríza velí rýchlo konať – Fico s Počiatkom o tom vedia svoje

Utorok, 27. 10. 2009

Najskôr dva dátumy a dve udalosti.

20.9. zvoláva Robert Fico mimoriadne (sobotné) rokovanie vlády s jediným bodom – Správa o dôsledkoch svetovej finančnej krízy na vybrané segmenty slovenského ekonomického systému.

30.9. vláda Roberta Fica na svojom riadnom zasadnutí okrem iného schvaľuje v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o štátnom rozpočte. V odôvodnení oboch týchto materiálov sa uvádza, že „novela zákona reaguje na výraznejšie spomalenie výkonnosti ekonomiky v dôsledku kulminácie globálnej krízy“.

Čitateľ by si mohol povedať – obdivuhodná pružnosť. Mohol, keby ... Keby medzi prvou a druhou udalosťou neuplynul viac ako rok. Takže áno, obe udalosti sa stali, ale delí ich nie 10 dní, ale 375 dní. Prvá sa stala 20.9.2008, druhá 30.9.2009.

Dnes, 27.10.2009 vládna väčšina novelu zákona o štátnom rozpočte na rok 2009 v parlamente schválila. Jedinou podstatnou zmenou je strojnásobenie deficitu verejných financií z pôvodných 2,1% na 6,3%. Náš tohtoročný deficit bude z dôvodu nečinnosti a nezodpovednosti vlády o 30% až 60% vyšší ako v okolitých krajinách V4 a Európska komisia nás preradila medzi najrizikovejšie krajiny z hľadiska udržateľnosti verejných financií.

Vláda Roberta Fica vyše roka sladko spala a teraz sa zobudila a v urýchlenom režime skráteného legislatívneho konania schválila to čo schválila. Žiadne opatrenia na zníženie a reštrukturalizáciu výdavkov, len strojnásobenie deficitu. Nečinnosť, nezodpovednosť a nekompetentnosť vlády Roberta Fica a v tomto prípade menovite najmä ministra financií Jána Počiatka je donebavolajúca.

Čo by ste si pomysleli o živiteľovi rodiny, ktorý pred rokom stratil prácu, ale vôbec nezmenil svoje výdavkové návyky? Kupuje si nové oblečenie, vymenil televízor a chladničku, kúpil si nové auto (veď bolo šrotovné), dopraje si párkrát týždenne obed, či večeru v reštaurácii, pravidelne chodí s kamarátmi na pivo a nevynechal ani jarnú lyžovačku a letné more. Keďže príjmy sa mu znížili, väčšinu výdavkov kryje z dlhu, ktorý rýchlo rastie. Po roku zrazu uprostred noci zobudí manželku a organizuje prehodnotenie rodinného rozpočtu, ktorý schvaľovali pred rokom a ktorý s takou sekerou a takým dlhom nepočítal. Ani ho však nenapadne zmeniť svoje správanie a znížiť svoje výdavky. On len potrebuje urýchlene prehodnotiť rodinný rozpočet v dvoch kolonkách. Znížiť príjmy a pri nezmenených výdavkoch zvýšiť deficit a dlh.

Takto, presne takto sa správa vláda Roberta Fica s ministrom financií Jánom Počiatkom.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!