>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Môj odkaz prvovoličom

Pondelok, 13. 2. 2012

Pred pár dňami som mal prednášku a diskusiu na známom bratislavskom gymnáziu. Témou bola vedomostná spoločnosť, ale diskusia sa samozrejme zvrtla aj na politiku. V auditóriu boli väčšinou prvovoliči, takže sa to dalo aj predpokladať. Jeden študent mi povedal, že nemá koho voliť, že sa mu žiadna z ponúkaných strán, ani žiaden politik nepáči. A zjavne vyjadril aj pocity značnej časti svojich kolegov, prvovoličov, apoň podľa ich reakcie na jeho príspevok.

Áno, všetci cítime, že je to tak. Nespokojnosť a frustrácia vládne nielen medzi prvovoličmi. Oni sú však asi najviac zneistení a zmätení. Mladí ľudia sú vždy nadmieru kritickí, chceli by meniť svet hneď a teraz a ľahko podľahnú ilúzii ľahkých a rýchlych riešení. O to viac sú teraz zneistení a zmätení. Všetci sú na internete a Facebooku a odtiaľ sa na nich valí záplava informácií, väčšinou nie veľmi pozitívnych, o politikoch však takmer vždy negatívnych. Staré strany sú spájané s Gorilou a inými kauzami, Sulík rozbil vlastnú vládu a má Sasanku, Matovič je cirkusant, ktorého je ťažké brať vážne. Ľudia, väčšinou ich rovesníci, sa cez Facebook zhromažďujú na verejných protestoch a požadujú zmenu systému, prípadne vyzývajú na odloženie, alebo bojkot volieb. Aj preto a najmä preto hrozí, že účasť vo voľbách bude veľmi nízka, najmä však účasť prvovoličov.

Čo som poradil bratislavským študentom a čo chcem poradiť všetkým prvovoličom?

Po prvé platí, že voľby nie sú súťaž krásy. Nehľadajte ideál, energiu na jeho hľadanie si nechajte pre výber životného partnera. Radšej skúste triezvo, na základe faktov posúdiť, kto Vám čo ponúka, ale aj to, kto čo doteraz urobil. Zdôrazňujem, na základe faktov, nie na základe neoverených informácií, ktorými ste denne zahlcovaní na internete a z médií. Nové strany tvrdia, že starí politici by už mali odísť, pretože urobili to, alebo ono. Áno, kto robí, robí aj chyby a pri starých politikoch nie je žiaden problém nájsť aj chyby. Noví politici majú výhodu nepopísanej stránky, ktorá je však zároveň ich nevýhodou. Sú mačkou vo vreci a či sa Vám to páči, alebo nie, musíte ich posudzovať viac podľa dojmov, rečí a sľubov, ako podľa činov. A sú navyše neskúsení, čo môže viesť k takým fatálnym chybám a dôsledkom, ako je povalenie vlastnej vlády.

Ak ste schopní uvažovať a rozhodovať sa triezvo a rozvážne, na základe faktov, verím, že budete schopní nájsť stranu, ktorú budete voliť.

Skúste si napríklad odpovedať na nasledujúce otázky:

Ktorá strana vyviedla Slovensko z mečiarovského marazmu?
Ktorá strana zmazala integračné manko a medzinárodnú izoláciu a dostala Slovensko do OECD, EÚ a NATO?
Ktorá strana premenila Slovensko z čiernej diery Európy na reformného ekonomického tigra?
Za vlády ktorej strany sme zmazali zaostávanie a predbehli všetky susedné vyšehradské krajiny v ratingu?
Za vlády ktorej strany sa urobili reformy, ktoré naštartovali ekonomický rast a znížili nezamestnanosť z takmer 20% na menej ako 10%?
Za vlády ktorej strany sa urobili reformy, ktoré umožnili náš vstup do elitného klubu eurozóny?
Ktorá strana presadila na Slovensku najviac potrebných reforiem?
Za vlády ktorej strany prišlo na Slovensko najviac zahraničných investícií?
Za vlády ktorej strany sa výrazne znížil náš verejný dlh a ozdravovali sa verejné financie?
Za vlády ktorej strany sa prijala väčšina protikorupčných opatrení ako je zákon o slobodnom prístupe k informáciám, povinné zverejňovanie zmlúv na internete, zrušenie akcií na doručiteľa, elektronické aukcie a podobne?
Za vlády ktorej strany sa zužoval a za vlády ktorej strany sa rozširoval priestor na korupciu a klientelizmus?
Za vlády ktorej strany sa zlepšovala povesť a reputácia Slovenska v zahraničí a za vlády ktorej sa naopak zhoršovala?
Ktorá strana odmietala Vladimíra Mečiara a Róberta Fica a ich politické metódy a spôsoby vládnutia?
Ktorá strana odmieta spoluprácu s R. Ficom a ktorá s ním naopak koketuje a chystá sa spolupracovať?

Ak si poctivo a na základe faktov odpoviete na tieto otázky a ak uznáte, že ich obsah je dôležitý, verím, že budete uvažovať nad voľbou SDKÚ-DS.

Ale bez ohľadu na to, koho sa rozhodnete voliť, hlavne voliť choďte. Vždy platí, že nevoliť je najhoršia voľba, pretože nechávate za seba rozhodovať iných. V našich dnešných podmienkach to platí ešte viac. Dôvod je prostý -  kto nevolí, volí Roberta Fica. Áno, platí, že čím bude nižšia volebná účasť, tým vyšší výsledok Fico dosiahne. Dokonca hrozí jednofarebná vláda a vylúčená nie je ani jeho ústavná väčšina so SNS. Kriticky naladení a frustrovaní sú najmä potenciálni voliči stredopravých strán, vrátane prvovoličov, kým voličská základňa Smeru je veľmi stabilná. Takže, kto nevolí, volí Fica. Aj z tohoto pohľadu sú absurdné niektoré výzvy na bojkot volieb, ktoré počúvam napríklad od organizátorov verejných protestov. Výsledok by bol totiž jediný – zmarenie šance na zmenu stavu spoločnosti, proti ktorému protestujú.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!