>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Prehral som stávku, Počiatek neskončil

Utorok, 24. 6. 2008

V pondelkových HN (Z Fica Micheľ nebude, alebo genéza konca Počiatkovho konca) som sa stavil, že Fico Počiatka odvolá. Neodvolal – prehral som. Teda, prehral som stávku, kto prehral v tomto súboji, ukáže čas. Prehratá stávka ma síce mrzí, na druhej strane som rád, že Fico sa rozhodol tak, ako sa rozhodol.

Podržanie ministra, ktorého meno je spojené s takým vážnym podozrením a takou vážnou kauzou, ako je únik informácií pri stanovovaní centrálnej parity, je pre opozíciu dobrá správa.
Prečo som stávku prehral a v čom som sa mýlil? Na základe popisu udalostí dňa 20.6. som dospel k záveru, že rozhodnutie o ponúknutí Počiatkovej funkcie Ficovi neurobil Počiatek, ale Fico. Myslím, že v tomto som sa nemýlil, takisto ako som sa , myslím, nemýlil pri pomenovaní dôvodov prečo Fico Počiatka k tomuto kroku dotlačil. Bál sa rizika politických nákladov pri podpore nedôveryhodného ministra. Časový stres zase súvisel s tým, že vedel o opozičnej iniciatíve na odvolanie ministra a chcel ju predbehnúť. Uvedomoval si, že ak k odvolávaniu v parlamente dôjde, bude musieť ministra podržať a potom ho už odvolať nebude môcť.

V čom som sa mýlil zásadne, bolo podcenenie reálneho vplyvu Počiatka a precenenie reálneho vplyvu Fica. Teda presnejšie povedané, podcenenie reálneho vplyvu podnikateľských skupín, ktoré stoja za Počiatkom a precenenie Ficovej nezávislosti na nich.

Od piatka, kedy Počiatek ponúkol Ficovi svoju funkciu, do pondelka, kedy Fico oznámil, že ponuku neprijíma, sa museli diať zaujímavé veci. Vôbec si nemyslím, že by za tým bolo len J&T, táto skupina je však nielen v kauze centrálnej parity, ale aj o otvorenom boji za zotrvanie ministra Počiatka vo funkcii najaktívnejšia a najviditeľnejšia. Hneď prvé slová Patrika Tkáča na tlačovej konferencii niekoľko hodín predtým, ako Fico oznámil svoje rozhodnutie ohľadom Počiatka ani nepotrebujú ďalší komentár:

„Naša spoločnosť je proti odvolaniu ministra financií Jána Počiatka“.

Pri zdôvodňovaní neodvolania Počiatka sa Fico veľmi snažil zdôrazniť svoj imidž „žralokobijcu“ (rozumej bojovníka proti finančným žralokom), keď dokonca uviedol, že ich má rád asi ako koza nôž.

Víkendová romanca s ponúkaním Počiatkovej funkcie ukázala jednu dôležitú vec. Predseda vlády nie je slobodný, čo sa týka rozhodovania o politickom bytí, alebo nebytí ministra Počiatka. Vplyvné podnikateľské skupiny v ministrovom pozadí sú silnejšie ako Robert Fico a veľmi jasne svoju silu a vplyv demonštrovali.

Nevylučujem, že Fico neklame, keď tvrdí, že ich má rád ako koza nôž. Akurát, že ten nôž má pod krkom.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!