>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Sulík verí Ficovi

Streda, 10. 2. 2010

Strana SaS sa rozhodla ísť do volieb samostatne a neprijať ponuku SDKÚ-DS, Most – Híd a OKS na vytvorenie širokej stredopravej koalície. Tým sa definitívne zmarila možnosť vytvorenia silnej alternatívy proti Robertovi Ficovi, ale predovšetkým sa významne zväčšuje riziko prepadnutia hlasov voličov, ktorí si želajú zmenu súčasného smerovania Slovenska. Široká koalícia by mala okrem toho aj tú výhodu, že by jasne rozdelila Slovensko na dva tábory. Ak by takáto koalícia bola vznikla s jasným záväzkom, že nikto z nej nepôjde do vlády so Smerom (to bola naša podmienka), tak by aj KDH bolo nútené jasne sa voči Smeru vymedziť. A volič by mal jednoduchý výber, buď dnešná koalícia Fico – Slota – Mečiar, alebo dnešná opozícia, vrátane mimoparlamentnej. Žiaľ, nestalo sa, táto možnosť ostala rozhodnutím SaS zmarená.

Chcem zdôrazniť, že SaS samozrejme má právo autonómne sa rozhodnúť ako chce ísť do nadchádzajúcich parlamentných volieb. Na druhej strane má však aj zodpovednosť za dôsledky svojho rozhodnutia, ale aj za to, ako toto svoje rozhodnutie odôvodní. Včera som sa vyjadril, že rozhodnutie SaS ukáže, či Sulík verí viac Ficovi ako nám (SDKÚ – DS). Mohol som sa mýliť, žiaľbohu nemýlil som sa. Ak by bola SaS odôvodnila svoj samostatný vstup do volieb tým, že si veria a chcú to dokázať sami, bol by som sa mýlil, pretože by to nebolo o rozhodovaní medzi Ficom a SDKÚ – DS. Sulíkove odôvodnenie tohto rozhodnutia však jednoznačne svedčí o jedinom – Sulík verí Ficovi. Verí mu viac, ako SDKÚ – DS. Sulík viac verí Ficovým lživým, ničím nepodloženým konštrukciám o praní špinavých peňazí ako faktom. Pripomínam, že Fico neuviedol nič, čo by svedčilo o porušení zákonov, nie to ešte o praní špinavých peňazí. Viac verí Ficovi, ktorého stranu údajne zásadne odmieta, ako strane, ktorú údajne považuje za svojho najbližšieho potenciálneho partnera. Viac verí Ficovi, za vlády ktorého korupcia na Slovensku dosiahla historicky najvyšší rast a rastie dokonca rýchlejšie ako za Mečiara. Verí mu viac, ako strane Mikuláša Dzurindu, za vlády ktorého korupcia na Slovensku výrazne klesala. O reformách a iných potrebných zmenách ani nehovoriac. Sulík verí viac Ficovi, ktorý Slovensko devastuje, rozkráda a zadlžuje, ako strane, ktorá Slovensko vytiahla z medzinárodnej izolácie, mečiarovského marazmu, ozdravila ho, zmodernizovala, integrovala a ekonomicky naštartovala.

Vo svojom odôvodnení odmietnutia koalície s SDKÚ – DS strana Richarda Sulíka uviedla, že „chce predstaviť novú politickú kultúru, ktorá tu 20 rokov absentuje“. A Sulík dodal, že „transparentnosť a boj proti korupcii sú pre SaS natoľko dôležité, že ponuku na vytvorenie predvolebnej koalície s SDKÚ – DS nemôžeme prijať.“

Bolo by to chvályhodné, keby to bolo naozaj tak. Zatiaľ sa skôr zdá, že Sulíkova strana pristúpila na hru Roberta Fica, ktorej cieľom nie je očista slovenského politického systému, ale oslabenie reálnej alternatívy voči jeho ďalšiemu vládnutiu. Apropo, keď to teda SaS myslí s novou politickou kultúrou naozaj vážne, nech urobí podobný finančný striptíz, ako sme urobili my v SDKÚ - DS. Už doteraz minuli dosť veľa peňazí, kampaň nebude lacná a zo štátneho rozpočtu nedostávajú ani cent.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!