>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Absurdistan

Pondelok, 17. 12. 2012

Nielenže pribúdajú absurdné rozhodnutia vlády, najmä v oblasti ekonomickej politiky, fascinujúci je aj spôsob, akým vláda tieto svoje rozhodnutia obhajuje a ako jej to vo verejnosti hladko a ľahko prechádza. Aspoň zatiaľ.

Vymožiteľnosť práva, podnikateľské prostredie, vzdelanie, veda výskum, efektívnosť verejného sektora, boj proti korupcii, reforma zdravotníctva, to sú oblasti, ktoré si vyžadujú aktívne kroky, reformy, zmeny. Nedeje sa nič, alebo ak, tak opak toho, čo je potrebné.

Vláda je nečinná tam, kde by sa mala činiť, vôbec to však neznamená, že je nečinná. Dva príklady za všetky – vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní a zoštátnenie časti SPP. Oba tieto zámery smrdia všeličím, len nie ochranou verejného záujmu. Tieto kroky nie sú len nepotrebné, ale môžu byť aj škodlivé a v ich pozadí sú konkrétne záujmy konkrétnych ľudí. Robertovi Ficovi sa podarilo neustálym škandalizovaním privatizácie toto slovo tak zdémonizovať, že môže teraz politicky beztrestne organizovať nezmyselné transakcie, ktoré smrdia na sto honov. Najlepšie to vidieť na príklade čiastočného zoštátnenia tej časti SPP, ktorá sa venuje dodávkam plynu konečným spotrebiteľom. Vraj kvôli tomu, aby mala vláda pod kontrolou cenu plynu obyvateľom.

Vláda ide získať stratovú časť SPP, aby mohla mať vplyv na niečo, na čo už má, a zaplatí za to odovzdaním kontroly nad vysoko ziskovou časťou plynárenského biznisu. A ešte sa bude tváriť, že napráva zlú privatizáciu. O absurdite celej situácie svedčí, že predseda počtom poslancov najsilnejšej opozičnej strany Fica nekritizuje za túto transakciu, ale za to, že nechce zoštátniť celý SPP.

To isté platí aj o vyvlastnení súkromných zdravotných poisťovní, a tým aj o zrušení konkurencie a tlaku na efektívnejšie fungovanie zdravotníctva. Ficovi sa podarilo vo vzťahu k zdraviu a zdravotníctvu tak zdémonizovať slová zisk, podnikanie či súkromné vlastníctvo, že môže politicky beztrestne zakazovať zisk dokonca aj vtedy, keď je to protiústavné a po prehratých arbitrážach to bude aj veľmi drahé.

Aby mohol biznis s poisťovňami prebehnúť, štát bude musieť platiť. Kde na to však vziať, keď je štátna kasa prázdna? Vláda chce peniaze získať predajom svojho podielu v Slovak Telekome. Ak by ste mali pocit, že pôjde o privatizáciu, tak v žiadnom prípade, to predsa Smer nerobí. Pôjde len o „zámenu aktív“. Síce milé, ale napriek tomu absurdné.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!