>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Bieda našej diskusie o eurovale

Pondelok, 25. 6. 2012

Celý štvrtok, od rána, do nočných hodín, prebiehala v parlamente debata o trvalom eurovale (ESM), ktorý bol potom hlasovaním schválený v piatok.

Najskôr môj postoj k veci. Podporil som trvalý euroval tak, ako ho podporili koaliční, ale aj väčšina opozičných poslancov. Podporil som ho preto, že sme nemali a nemáme na stole lepšiu alternatívu. Podporil som ho preto, že ak by ho Slovensko neschválilo, bolo by to pre nás, pre naše deti, pre našu perspektívu, jednoznačne horšie riešenie. O tom som hlboko presvedčený a tento svoj postoj som podrobne odôvodnil v rozprave v parlamente.

Prvá vec, ktorá ma v rozprave zaujala, bol spôsob, akým vláda a vládna koalícia diskusiu odbojkotovala, alebo skôr by sa dalo povedať - odtrpela mlčaním. Išlo pritom o kľúčový bod programu. Premiér sa ani neukázal. Minister financií Kažimír svoju prácu doslova odflákol, keď túto dôležitú tému uviedol sedem minút trvajúcim úradníckym úvodným slovom a potom už nevystúpil. Popoludní ho vystriedal minister Lajčák, ten bobríka mlčania držal taktisto. V rozprave vystúpili desiatky opozičných poslancov a jeden, jediný koaličný poslanec, šéf eurovýboru Bláha.

Vysvetlenie je podľa môjho názoru jednoduché - populisti neradi obhajujú nepopulárne veci a trvalý euroval je nepopulárny.
Na druhej strane, poslanci SaS sa išli potrhať od aktivity a najmä vďaka nim bola debata taká dlhá, ale aj taká jednostranná a často zavádzajúca.

Obsiahle vystúpenie Sulíka a Kollára plné čísiel, u Sulíka aj grafov a obrázkov, ktoré sa venovali tomu, prečo dnešná situácia vznikla, kto, kde a kedy zlyhal. Napriek niektorým zavádzaniam a polopravdám v zásade správne údaje a analýzy, akurát, že z hľadiska dnešnej potreby riešiť situáciu úplne, ale úplne irelevantné.

A práve to v ich vystúpeniach chýbalo úplne - návrh alternatívneho riešenia, ak odmietame toto.

Dočasný a trvalý euroval sú kontroverznými témami a sú s nimi spojené riziká, zároveň však platí, že sú nevyhnutným, minimálnym predpokladom toho, aby sa situácia vyriešila a zabránilo sa najhoršiemu - neriadenému rozpadu eurozóny. Na tom sa zhodujú všetky vlády, všetky štandardné európske strany, všetky renomované svetové ekonomické médiá a veľká väčšina odborníkov.

Dôvody, prečo to nevidia mnohí ľudia na Slovensku, môžu byť rôzne. Na jednej strane ich v nevidení utvrdzujú tí, ktorí si z tejto témy urobili populistickú politickú agendu (SaS), na strane druhej nepomáha ani plytkosť a jednostrannosť slovenských médií v prístupe k tejto téme. Takže aj tí, ktorí poctivo hľadajú a zvažujú argumenty za a proti, môžu byť pomýlení. Myslím si napríklad, že jeden z dôležitých dôvodov, prečo sa na tejo téme rozišiel Fero Šebej so svojimi bývalými spolustraníkmi z OKS je, že všetci síce čítajú Týždeň, ale Fero číta aj Economist.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!