>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Ficovo nevídané šetrenie

Pondelok, 20. 8. 2012

Hneď po nástupe novej Ficovej vlády sme boli svedkami viacerých veľmi ambicióznych vyhlásení o odhodlaní novej vlády uskutočniť zásadné úsporné opatrenia v oblasti verejných výdavkov. Asi najsilnejší odkaz poslal premiér Fico zo svojej prvej premiérskej návštevy v Bruseli koncom apríla, keď povedal, že „chystáme nevídané šetrenie vo verejnom sektore“. Zhruba v tom istom čase mu súzvučne sekundoval aj staronový minister vnútra Kaliňák, ktorý ohlásil ambíciu zavedenia „najzásadnejšej reformy verejnej správy od roku 1989“.

Nepretieklo veľa vody v Dunaji, sme len v druhej polovici augusta toho istého roku, ale už teraz sa dá povedať, že s veľkou pravdepodobnosťou ostane len pri rečiach a zámeroch. Presne tak, ako počas prvej Ficovej vlády, keď namiesto dvadsaťpercentného zníženia zamestnancov vo verejnom sektore bol dosiahnutý pokles 0,02 percenta. Zámer bol splnený na jedno promile.

Ministerstvo vnútra síce predložilo do pripomienkového konania návrh zákona, ktorým navrhuje k 1. 1. 2013 zrušenie 64, väčšinou krajských úradov, ale v zásade pôjde len o formálne zrušenie, pretože agenda a zamestnanci prejdú buď na obvodné úrady v sídle kraja, alebo na príslušné špecializované obvodné úrady. O tom, že k žiadnemu šetreniu nedôjde, svedčí aj to, že samotný zákon zníženie počtu zamestnancov neuvádza a návrh rozpočtu, predložený pred pár dňami ministerstvom financií, predpokladá v roku 2013 nárast počtu zamestnancov vo verejnom sektore o 5 400.

Pridajte si k tomu avizované zmeny v tohtoročnom rozpočte, ktoré zvyšujú výdavky (FNM, deficit samospráv, zdravotníctvo), alebo znižujú príjmy (dividendy Javysu, digitálna dividenda, predaj kvót CO2). Ak to stále nestačí, tak pridajte potrebné peniaze na avizované odkúpenie súkromných zdravotných poisťovní, prípadne náhly nárast cien výstavby diaľnic za Počiatka.

Samozrejme, netreba zabúdať na najväčší prehrešok voči avizovanému šetreniu. Zníženie príspevkov do druhého piliera z 9 na 4 percentá okrem iného znamená, že v nasledujúcich rokoch minieme každoročne o 500 miliónov eur viac, ako by sme mali. Minieme 500 miliónov eur ročne, ktoré neušetríme na budúce dôchodky, čím ohrozujeme nielen budúce dôchodky budúcich dôchodcov, ale aj strednodobú a dlhodobú udržateľnosť verejných financií.
Zhrnuté a podčiarknuté – to, čoho sme svedkami, pripomína všeličo, no šetrenie to isto nie je. Ibaže by naozaj išlo o „nevídané šetrenie“.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!