>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Korytnačka na dobrej ceste

Pondelok, 16. 2. 2009

Najskôr sa dušoval, že dane znižovať nebude, že tak nerobia nikde na svete a nás, čo sme to navrhovali, obvinil zo sabotáže. Potom návrh na zvýšenie nezdaniteľného minima (teda na zníženie dane z príjmu fyzických osôb) schválila vláda pod jeho vedením. Dokonca presne v tej istej výške ako sme prvýkrát navrhli my už v auguste minulého roka na tlačovej konferencii a v októbri minulého roka aj v parlamente. Vtedy to však koaličná väčšina odmietla. Škoda, mohlo to už platiť od začiatku roka.

A nejde len o dane. Taktiež na minuloročnej októbrovej schôdzi predkladal Ivan Štefanec návrh na daňové a odvodové úľavy pre živnostníkov a Iveta Radičová navrhovala súbeh mzdy a sociálnych dávok. Presne ten istý príbeh - návrhy boli koaličnou väčšinou odmietnuté. Dnes s nimi prichádza sama vláda. Pritom v horšom navrhovaní. Kolegovia sa snažili pozmeňovacími návrhmi opraviť vládne návrhy tak, aby boli účinnejšie a naozaj pomohli.

Márne, zlepšenie neprešlo, navrhovali ho poslanci za opozíciu. Keď nestíha naše návrhy preberať vláda, zaskočia aj koaliční poslanci. Ešte v máji minulého roka predkladala Lucia Žitňanská pozmeňovacie návrhy k zákonu o verejnom obstarávaní, ktoré sprehľadňovali verejné obstarávanie, koaličná väčšina to odmietla. Teraz prišiel s tým istým, v tomto prípade dokonca identickým návrhom poslanec Madej. Mimochodom, ak by bol v máji prešiel Žitňanskej návrh, tak Janušekova nástenka by bola v rozpore so zákonom. Už od októbra presadzujeme novelu Zákonníka práce, predseda vlády to rázne odmieta. Jedno nami navrhovaných opatrení (predĺženie obdobia uplatňovania tzv. flexikonta) však nepriamou novelou Zákonníka práce zrealizoval parlament minulý týždeň na návrh poslanca Smeru Madeja.

Keď sme pred pár dňami rokovali so živnostníkmi a navrhli sme opatrenia zamerané na ich podporu, predseda vlády si na nich náhle spomenul. Dovtedy nemali ani zástupcu v Rade pre hospodársku krízu.

Takže tak. Snaha tu evidentne je. Problém je však v tom, že snaha nestačí a opatrenia sú absolútne nedostatočné a navyše prichádzajú neskoro a s chybami. Potrebujeme zníženie sadzby dane z príjmu, zníženie a zjednodušenie odvodov, zásadnú zmena Zákonníka práce a zastavenie plytvania verejnými zdrojmi a ich zmysluplné využívanie. A to vláda nerobí. Pán predseda vlády, ste síce na správnej ceste, ale idete korytnačím tempom. A to je na tigra dosť málo.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!