>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Maňana

Pondelok, 17. 8. 2009

Ekonómovia sa v zásade zhodujú, že v súčasnom krízovom období je z krátkodobého hľadiska dôležité robiť proticyklickú politiku a stimulovať ekonomiku a z hľadiska stredno- a dlhodobého je zasa dôležité udrží zdravé verejné financie, zlepšovať podnikateľské prostredie a podporovať rozvoj vzdelanostnej ekonomiky.

Skĺbiť tieto stratégie nie je jednoduché. Proticyklická stimulácia napr. stojí peniaze a tie vplyvom krízy chýbajú viac ako inokedy. Ako teda zároveň udržať zdravé verejné financie? Odpoveď je jasná. Šetrením a zásadnou reštrukturalizáciou výdavkov. Inak povedané, znížiť celkové výdavky a urobiť také zmeny v ich použití, ktoré budú mať proticyklický charakter. Napr. zastaviť plytvanie a rozkrádanie, v maximálnej miere urýchliť a decentralizovať čerpanie eurofondov, znížiť bežné výdavky verejnej správy, zásadne znížiť také investície, ktoré nemajú multiplikačný efekt. Ušetrené peniaze použiť na zníženie odvodov, predĺženie poberania podpory v nezamestnanosti, dotácie na zatepľovanie bytov a domov a podobne.

Robí to Ficova vláda? Nielenže to nerobí, ale, žiaľ, robí presný opak.

Rozkrádanie a plytvanie, ktoré nadobudlo za Fica doslova makroekonomické rozmery, sa počas krízy nezmiernilo, naopak, stupňuje sa. Rozpočtové dôsledky najväčších známych prípadov korupcie, klientelizmu a plytvania sme vyčíslili na 3 mld. eur (viac na www.ukradli.sk). Napriek tomu, že už ubehlo vyše tretiny sedemročného programovacieho obdobia, z eurofondov vláda vyčerpala len 0,82 % prostriedkov. Šetrenie výdavkov najskôr vláda odkladala na jeseň, teraz sa ho úplne vzdala a oznámila nám, že šetriť sa bude až v budúcom, teda volebnom roku. Počiatek doslova uviedol, že " plánujeme zachovať súhrnné výdavkové limity ministerstiev na úrovni, na akej boli naplánované“. Toto má byť podľa neho nástroj protikrízovej stimulácie ekonomiky. Vláda okrem toho ešte rozhodla, že dáva ministrovi financií navyše jeden mesiac na predloženie návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Je už nad slnko jasnejšie, že jedinou protikrízovou stratégiou vlády ja zatváranie očí pred problémami a odkladanie potrebných riešení.

Traduje sa, že pracovná disciplína na Castrovej Kube bola taká nízka, že lode, ktoré privážali "zdarma“ tovar zo Sovietskeho zväzu a ostatných spriatelených krajín, ostávali často niekoľko dní nevyložené. V rámci filozofie maňana (zajtra).

Spory o to, či sú také alebo onaké návrhy keynesiánske, alebo nie, sú iste intelektuálne vzrušujúce. Problémom však je, že Ficova vláda s ministrom financií Počiatkom nerobia ani keynesiánsku, ani neoliberálnu hospodársku politiku. Oni robia maňana hospodársku politiku.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!