>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Prečo sme privatizovali

Pondelok, 17. 6. 2013

Už sme si zvykli na to, že vo svete si nás mýlia so Slovincami. Niet div. Priznajte sa, či si nemýlite Litovčanov s Lotyšmi, a to sa názvy ich krajín nepodobajú až tak, ako naše.

Slovinci boli dlho považovaní za premianta medzi postkomunistickými krajinami. Mali najvyššiu ekonomickú úroveň a boli prvá postkomunistická krajina, ktorá vstúpila do eurozóny. Dnes má Slovinsko vážne problémy. Je v recesii, vlani klesla jeho ekonomika o 2,3 %, za prvý kvartál 2013 bol pokles 4,8 %. Za posledné dva roky majú tretieho premiéra a očakáva sa, že sú kandidátom na žiadosť o záchranný pás od eurozóny. Najväčšie problémy majú s bankami. A viete prečo? Lebo ich nesprivatizovali. A nielen banky. Slovinsko vytvára 50 % HDP v štátnom sektore, a v bankovom sektore je podiel štátu ešte vyšší.

Spomedzi postkomunistických európskych krajín má Slovinsko najnižší, len 25-percentný podiel bánk vo vlastníctve zahraničných bánk. Najvyšší, 100-percentný podiel, má Estónsko, my máme asi 95 % bánk vo vlastníctve zahraničných. Tento vysoký podiel je daný najmä privatizáciou troch najväčších bánk, Slovenskej sporiteľne, VÚB a IRB počas prvej vlády Mikuláša Dzurindu. Vďaka vstupu silných zahraničných investorov prestalo ich tunelovanie a neodborné riadenie. Nepotrebovali sme ich zachraňovať počas globálnej finančnej krízy a aj dnes sú v dobrej kondícii. Na rozdiel od najväčších slovinských štátnych bánk. Podľa OECD predstavuje šesť najväčších štátom vlastnených bánk 58 % slovinskej úverovej kapacity, pričom 15 % všetkých úverov je stratových. To je tretí najvyšší podiel z krajín eurozóny. OECD uvádza, že v malej krajine, kde každý každého pozná, bolo hlavným problémom poskytovanie úverov „priateľom“. Dôverne známe, však? Len im v Slovinsku trvalo dlhšie, kým tie banky zruinovali, ako mečiarovským manažmentom štátnych bánk na Slovensku.

Mimochodom, veľkosť štátneho sektora a korupcie spolu zjavne súvisia. Podľa štúdie Ernst & Young je Slovinsko najskorumpovanejšou krajinou v Európe. 
Takže kto chce vedieť, prečo sme privatizovali a robili reformy, nech sa pozrie do Slovinska. A prvý by sa tam mohol pozrieť Robert Fico. Na kritike privatizácie a reforiem postavil politickú stratégiu, keby ich však nebolo, dnes by musel riešiť rádovo ťažšie problémy, ako rieši. 
Ivan Mikloš, poslanec za SDKÚ-DS



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!