>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Prepriahanie

Pondelok, 2. 4. 2012

Napozajtra prepriahneme. Ozdravenie verejných financií bolo jednou z najdôležitejších priorít odchádzajúcej vlády a napriek prepriahnutiu bude musieť byť aj prioritou vlády novej. Domáce aj európske pravidlá sú nastavené prísne, takže sa to nebude dať ani „obkecať“, ani oklamať. Maďarský príklad ukazuje, že ani jednorazové a nesystémové opatrenia typu zoštátnenia druhého piliera nezaberajú, pretože napriek okamžitému efektu ohrozujú dlhodobú udržateľnosť verejných financií.

Odchádzajúca vláda urobila v oblasti ozdravenia verejných financií obrovský kus práce. Za jediný rok sme znížili deficit verejných financií o štyri percentá HDP, čo je jedno z najvýraznejších ozdravení spomedzi všetkých krajín európskej „dvadsaťsedmičky“. Za dôležité tiež považujem to, že sme takéto ozdravenie dosiahli väčšinou úsporami verejných výdavkov a len z menšej časti rastom príjmov z titulu rastu daní. Úspechom je aj to, že takéto výrazné ozdravenie verejných financií bolo dosiahnuté súčasne s udržaním relatívne vysokého ekonomického rastu.

Úspora štyroch percent HDP vo verejných financiách za jeden rok znamená, že vláda mala k dispozícii o 2,8 miliárd eur menej, ako by mala, keby sa deficit neznižoval. Na ilustráciu, v roku 2009, poslednom celom roku vlády Roberta Fica, sa deficit zvýšil o 6 percent HDP, čo znamená, že jeho vláda mala k dispozícii o 4,2 miliardy viac, ako by mala, ak by sa deficit nezvýšil.

Argument, že to bol nevyhnutný dôsledok krízy neobstojí, pretože v tomto roku malo Slovensko najvyšší rast verejných výdavkov spomedzi všetkých krajín EÚ27 napriek tomu, že sme nemuseli ani jedno euro vynaložiť na záchranu bánk, na rozdiel od iných krajín.

Zlepšená prognóza rastu slovenskej ekonomiky na tento rok (2,3 percenta od ministerstva financií, 2,1 percenta od NBS) znamená, že aj bez akýchkoľvek dodatočných opatrení novej vlády by mal deficit v roku 2012 dosiahnuť 4,4 percenta, a teda pre novú vládu bude kľúčovou úlohou znížiť deficit na 2,9 percenta v roku 2013 a potom každý rok najmenej o 0,5 percenta HDP.

Nebude to určite jednoduché, ale nemalo by to byť ani nezvládnuteľné. Pripomínam, že naša vláda za rok znížila deficit o štyri percentá HDP, Ficova má za úlohu urobiť to o 1,5 percenta. Určite nie je kvôli znižovaniu deficitu nevyhnutné, ale ani múdre zabiť rovnú daň či znižovať príspevky do druhého dôchodkového piliera. Krátkodobo by to síce pomohlo znížiť deficit, ale poškodilo by to našu konkurencieschopnosť, teda aj ohrozilo pracovné miesta, znížilo budúce dôchodky a ohrozilo aj dlhodobú udržateľnosť verejných financií.

Prepriahneme, uvidíme.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!