>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Ratingy, neoliberalizmus a šťastlivci

Pondelok, 17. 3. 2008

Začiatkom marca ratingová agentúra Standard & Poors zvýšila ratingový výhľad Slovenska, desať dní na to znížila ratingový výhľad Maďarska. V našom prípade to súviselo najmä s pozitívnymi ekonomickými výsledkami a s očakávaným vstupom do eurozóny, v maďarskom prípade zase s tým, že ľudia v referende odmietli potrebné reformy. Na prvý pohľad je všetko jasné, my ideme dobrým smerom a Maďari zlým. Otázka však je, ako dlho nám to vydrží.

Dnešné dobré ekonomické výsledky, ktoré umožňujú poľahky plniť kritériá na vstup do eurozóny, sú totiž stále do značnej miery výsledkom reforiem minulých rokov. Najväčšou zásluhou Fica na týchto výsledkoch je, že len veľmi nedôsledne plní svoje predvolebné sľuby o rušení všetkých reforiem.

Dobre to ilustruje história nášho S&P ratingu. V roku 2000 sme mali BB+ a boli sme 4 stupne pod Českom a Maďarskom (A-) a tri stupne pod Poľskom (BBB+). Potom sme začali vďaka reformám raketovo rásť, kým ostatní partneri vo V4 stagnovali. Už v roku 2005 sme všetkých predbehli a dosiahli najvyšší rating (A). Stúpli sme za 5 rokov o 5 stupňov. Dnes, v roku 2008, sme stále najvyššie, na tom istom ratingu A (zmenil sa len výhľad zo stabilného na pozitívny), ČR je tam, kde v roku 2000, Poliaci o jeden stupeň stúpli a Maďari o jeden klesli a pred pár dňami im zhoršili výhľad.

Politik maďarského opozičného Fideszu, hlavného organizátora referenda, István Tarkós to povedal jasne: "Bol to politický rozsudok nad prácou vlády a duchom neoliberalizmu, ktorý začal krajinu ovládať." Ak si namiesto "neoliberalizmu" dosadíte "krajne pravicové pseudoreformy", tak namiesto Tarkósa si môžete dosadiť Fica. Nielen rétorika, ale aj vzťah pravicového Orbána a ľavicového Fica k protrhovým reformám a riešeniam sú až dojemne totožné.

Rozdiel je len v tom, že Fico je väčší šťastlivec. Kritizuje niečo, čo sa už stalo a z výsledkov čoho žije ekonomicky krajina a politicky aj on sám. Orbán efektívne bráni potrebným riešeniam takým spôsobom, ktorý mu zrejme pomôže dostať sa znovu k moci, ale ekonomiku zdevastuje ešte viac ako je. A navyše nebude mať žiadnu legitimitu z hľadiska uskutočňovania nevyhnutných reforiem.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!