>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Signály slečny Silvie

Pondelok, 7. 1. 2008

Premiérova hovorkyňa Silvia G. pred Vianocami v mene svojho šéfa oznámila, že vláda svoj sľub odškodniť klientov nebankových subjektov splní, ale urobí tak až v roku 2010, pretože skôr to nie je možné kvôli plneniu kritérií na prijatie eura. 

Kľúčoví ľudia z inštitúcií, ktoré budú rozhodovať o našom akceptovaní za člena eurozóny, opakovane zdôrazňujú, že síce kritériá plníme, ale dôležitá bude aj udržateľnosť ich plnenia. Otázniky sú najmä nad udržateľnosťou inflácie, ale problémom môže byť aj deficit. Zle pripravené a megalomansky nadsadené diaľničné PPP projekty, hrozba prehratých sporov so súkromnými zdravotnými poisťovňami, ale aj čísla nedávno schváleného rozpočtu vytvárajú vážne hrozby. Slovensko napríklad pre rok 2008 nebude plniť pakt rastu a stability, ktorý zaväzuje krajiny s nadmerným deficitom k jeho znižovaniu najmenej o 0,5 % ročne. Vláda (ale dokonca aj NBS!) zavádza, keď tvrdí, že tento záväzok plniť budeme. Rozhodujúci totiž nie je celkový deficit (ktorý naozaj klesá viac ako o 0,5 %), ale tzv. štrukturálny deficit, ktorý očisťuje celkový deficit o jednorazové vplyvy a o faktory, ktoré nesúvisia s činnosťou vlády. Štrukturálny deficit, ktorý vyjadruje konsolidačné úsilie vlády, klesne v roku 2008 len o 0,1 %. Potvrdzujú to aj údaje uvedené vo vládou schválenom Konvergenčnom programe, ktorý počíta s tým, že kým štrukturálny deficit v roku 2008 klesne o 0,1 %, tak v roku 2010 to bude až 1,0 %, teda desaťnásobne viac. Vo volebnom roku!

Pritom viaceré signály, nielen tie, ktoré v mene svojho šéfa vypúšťa slečna Silvia, nasvedčujú tomu, že vláda sa v roku 2010 šetriť nechystá. Aj keď to opakovane deklaruje, najmä ústami predsedu vlády. 
Slovensko a jeho ekonomika euro naozaj potrebuje. V európskych inštitúciách nesedia neinformovaní dementi. Ak už teda vláda klame, nemala by to robiť tak hlúpo a okato. Navrhujem napr. slečnu Silviu poslať na platenú polročnú dovolenku. Podľa možnosti čo najďalej. Takáto dovolenka, aj keby bola all inclusive a ešte aj s premiérskym platom, by mohla byť pre krajinu dobrou investíciou.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!