>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Skončí sa rovná daň?

Pondelok, 29. 3. 2010

R. Fico sa vyjadril, že zvažuje zvýšenie dane z príjmu fyzických osôb pre tých, čo zarábajú viac. Ak by to urobil, znamenalo by to zrušenie rovnej dane a znovuzavedenie viacerých sadzieb dane z príjmu.  Takýto systém sme už na Slovensku mali. Viedol k nižšiemu rastu, väčším daňovým únikom, nižšej zamestnanosti, nižšej životnej úrovni.

Otázka je, či má zmysel zaoberať sa tým, čo Fico rozpráva. Pred voľbami 2006 chcel v daniach meniť takmer všetko - zrušiť rovnú daň, zaviesť milionársku daň, znížiť DPH na polovicu tovarov a služieb, zaviesť daň z dividend, špeciálne zdaňovať banky, znížiť spotrebnú daň z benzínu a nafty. Neurobil takmer nič. Zaviedol síce zníženie odpočítateľnej položky pri vysokých príjmoch a tiež zníženú DPH pri liekoch a knihách, ale inak nič. Ani lieky, ani knihy pritom po tomto kroku nezlacneli. Nedávno ešte znížil spotrebnú daň z nafty, ale až na základe protestov dopravcov kvôli zbabranému a predraženému mýtu.

V daniach teda neurobil takmer nič. Zastavil projekt jednotného výberu daní a odvodov, ktorý podľa pôvodného harmonogramu už mohol od začiatku roka 2009 fungovať. Ekonomika pritom v rokoch 2006 - 2008 najmä vďaka reformám (medzi nimi aj daňovej) rástla tak rýchlo, že to umožňovalo aj v oblasti daní postúpiť ešte ďalej. SDKÚ-DS mala vo volebnom programe v roku 2006 ďalšie znižovanie rovnej dane na 15 %. Dalo sa to urobiť, daňové príjmy boli enormné a omnoho vyššie, ako vláda predpokladala. Ak by sa to bolo urobilo, ak by sa ďalej zlepšovalo podnikateľské prostredie, ak by vláda nebola rozhádzala a rozkradla desiatky miliárd korún, ak by bola adekvátne reagovala na krízu aj šetrením a reštrukturalizáciou výdavkov, mohli sme dnes byť v úplne inej situácii. V inej, lepšej situácii, najmä z hľadiska východísk z krízy, z hľadiska predpokladov na obnovenie ekonomického rastu a rastu zamestnanosti.

V sobotu 27. 3. sme predstavili volebný program SDKÚ-DS. Po štyroch rokoch Ficovho vládnutia tu už priestor na znižovanie daní nie je. Nechceme však a nebudeme, na rozdiel od Fica, dane ani zvyšovať. Sme presvedčení, že vieme vyviesť Slovensko z ficovského marazmu tak, ako sme ho už raz vyviedli z marazmu mečiarovského. Nebude to ľahké, ale ešte stále je možné zastaviť rekordne rastúce zadlžovanie, nezvyšovať dane a zároveň zlepšiť kvalitu života všetkých, najmä však strednej vrstvy a rodín s deťmi. Podmienkou je zásadná zmena smerovania krajiny. Či bude táto podmienka splnená, budeme vedieť 13. júna.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!