>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Slovensko je v protiSMERe

Utorok, 16. 10. 2012

Vodič ide po diaľnici v protismere, celý upotený a vystresovaný sa uhýna protiidúcim autám. V rádiu prerušia vysielanie a v mimoriadnom dopravnom servise hlásia, že jeden vodič ide na diaľnici v protismere. Náš vodič, počujúc to, nahnevane skríkne: „Čo jeden, všetci!!!“

V poslednom čase som si viackrát spomenul na tento milý vtip, čítajúc ekonomické správy zo zahraničia a poznajúc, čo pripravila, schválila alebo sa chystá schváliť vláda Roberta Fica u nás na Slovensku.

Doba je ťažká, vyspelé západné krajiny a my s nimi, zažívajú neľahké časy, ich, ale aj našim zásadným problémom sú nielen vysoké dlhy, ale aj zaostávanie v konkurencieschopnosti. V rôznej miere v rôznych krajinách, ale dá sa povedať, že toto je hlavná výzva pre západné krajiny do budúcnosti.

Takmer všetky vlády, a dovolím si povedať, že všetky rozumné vlády, robia v tejto situácii takú politiku, ktorá v nadchádzajúcich ťažkých časoch zvýši konkurencieschopnosť ich ekonomík, podporí prílev investícií a tvorbu pracovných miest. Slovenská vláda medzi ne, žiaľ, nepatrí.

Zopár príkladov. Britský premiér Cameron reagoval pred pár dňami na novú, zhoršenú prognózu rastu britskej ekonomiky tým, že jeho vláda ešte zintenzívni politiku založenú na úsporách vládnych výdavkov, zlepšení pružnosti trhu práce, zlepšení podnikateľského prostredia a reforme vzdelávacieho systému.

Švédska vláda rozhodla o znížení dane zo zisku z 26,3 na 22 percent. Dôvod – konkurencieschopnosť, investície, pracovné miesta.
Nemecká kancelárka Merkelová ohlásila znižovanie daní na podporu konkurencieschopnosti a rastu.

Áno, máme v Európe aj dôležitú krajinu, ktorá priame dane zvyšuje – socialisti vo Francúzsku sa vydali touto cestou. Ale dokonca aj oni dokázali pre konsolidáciu budúcoročného rozpočtu dosiahnuť priaznivejší pomer medzi zvyšovaním daní a znižovaním verejných výdavkov. Zvýšením daní dosiahnu 54-percentný podiel konsolidácie, zvyšných 46 percent prinesie zníženie verejných výdavkov. V našom rozpočte to bude nelichotivých 80 verzus 20 percent.

Vláda Roberta Fica sa, žiaľ, vybrala cestou zvyšovania priamych daní a odvodov, zníženia pružnosti trhu práce, zhoršenia podnikateľského prostredia, zníženia konkurencieschopnosti a zhoršenia podmienok pre prílev investícií a tvorbu nových pracovných príležitostí.

Takže zhrnuté a podčiarknuté – Slovensko je v protiSMERe s tým, čo potrebuje pre svoju úspešnú budúcnosť.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!