>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Sociálny či policajný štát?

Pondelok, 26. 11. 2007

Neverili by ste, ale čítanie štátneho rozpočtu môže byť zaujímavá činnosť. Najmä ak porovnávate čísla, ktoré sú tam napísané a ktoré schválili koaliční politici, so slovami, ktoré vyslovujú tí istí politici. Rozpočet je vlastne zrkadlo, v ktorom sa ukazuje obraz politikov. A treba povedať, že obraz tých dnešných koaličných, najmä obraz predsedu vlády, je pekne pokrivený.

Vláda sa hrdí tým, že buduje sociálny štát, dokonca silný sociálny štát. Čísla v rozpočte hovoria niečo iné. Kým výdavky štátneho rozpočtu v roku 2008 rastú takmer o 10 percent a celkové verejné výdavky o 8,8 %, sociálne výdavky rastú len o dve percentá, čo je aj predpokladaný rast inflácie, takže reálne nerastú vôbec. Kľúčové sociálne výdavky dokonca klesajú, pomoc v hmotnej núdzi z 9,270 mld. Sk na 9,201 mld. Sk, prídavky na deti z 8,540 mld. Sk na 8,519 mld. Sk.

Mohlo by sa zdať, že aspoň o dôchodcov bude postarané, keď už rodiny s deťmi vyjdú naprázdno. Čísla v rozpočte s tým nesúhlasia. Kým priemerný rast platov na Slovensku bude 6,6 %, starobné dôchodky porastú len o 4,7 %. To je v rozpore nielen so slovami koaličných politikov, ale aj s tým, čo si zapísali v programovom vyhlásení vlády - "vláda vynaloží maximálne úsilie na stabilizovanie miery náhrady mzdy a naštartuje jej zvýšenie". Realita je taká, že miera náhrady sa zníži z úrovne 43,8 % v roku 2006 na 42,8 % v roku 2008.

Kto teda je pre vládu prioritou? Štátna správa, v ktorej platy porastú o 8,9 % (čo je viac ako v regionálnom školstve 8,6 %), ale najmä policajti s úctyhodným nárastom 19,9 %. Rezortu vnútra sa darí aj celkovo, rastie o 18 %.

Vôbec nechcem zhadzovať náročnú prácu policajtov, ale je veľa dôkazov, že minister vnútra a vláda by sa mali sústrediť na riešenie fungovania Policajného zboru, a nie na kupovanie si priazne policajtov za peniaze daňových poplatníkov. Posledné prípady zranenia bezúhonných ľudí v Nitre a Trnave, neopodstatnených zásahov kukláčov, ako aj medzinárodný škandál so zásahom proti kazašskej novinárke sú toho jasným dôkazom.

P.S. Odporúčam veľkorysému ministrovi vnútra, aby ako kompenzáciu ponúkol vylosovanému dôchodcovi víkendový pobyt v Tatrách. Zbiť by ho predtým nemuseli.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!