>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Sulíkova politika je mimo reality

Pondelok, 23. 1. 2012

Tento stĺpček bude o Richardovi Sulíkovi a SaS. Začnem tým, že dám Sulíkovi za pravdu. S obľubou zverejňuje informácie z našich minulých rozhovorov medzi štyrmi očami, najmä na tému eurovalu. Už samotné takéto správanie je neférové a nekorektné,  ešte horšie však je, že často tieto rozhovory interpretuje nepresne až zavádzajúco, s cieľom diskreditovať ma a obhájiť vlastný, ťažko obhájiteľný postoj.

V prípade jednej citácie mu však dávam za pravdu, čo sa týka jej presnosti. Keď som mu pred časom povedal, že bude nevyhnutné zvýšiť euroval a on mi povedal, že „my s tým nebudeme súhlasiť“, ja som naozaj odpovedal, že „ale budete“. Áno, naozaj som predpokladal, že budú. Vedel som totiž, že ide o zásadnú vec a že ak by sa vláda odmietla pripojiť k tomuto nepopulárnemu, ale nevyhnutnému kroku, tak by to znamenalo nielen ohrozenie našej spoločnej meny, ale aj hrozbu izolácie Slovenska v eurozóne a EÚ so všetkými priamymi aj nepriamymi negatívnymi dôsledkami pre krajinu aj pre ľudí. Teda vedel som, že je to taká dôležitá a taká zásadná vec, že ak na nej nenájdeme zhodu, tak nebude možné ďalšie fungovanie vlády. Veril som, že nájdeme kompromis, pretože som si myslel, že máme dočinenia síce s neskúsenými, ale predsa len so zodpovednými politikmi, ktorí rešpektujú realitu.

Mýlil som sa. Sulík a jeho SaS v úpornej snahe zastaviť prepad voličských preferencií stavili na populizmus a rozbili vlastnú vládu. Ukázali, že sú úplne mimo reality, nielen čo sa týka riešenia eurokrízy a zahraničnej politiky, ale aj politiky ako takej. A treba povedať, že v tomto štýle politiky mimo reality táto strana úspešne napreduje ďalej. Eurovalová fóbia nezabrala tak, ako si predstavovali, a tak absenciu reálneho programu nahrádzajú neustálymi útokmi, obviňovaniami, škandalizovaním a manipuláciami.

Zamorili internet a médiá klamstvami, ktoré opakujú s goebbelsovskou vytrvalosťou. Sulík napríklad donekonečna opakuje, že to, čo ušetríme na nižšom príspevku, ktorý sme vyrokovali do trvalého eurovalu, budeme musieť po deviatich rokoch doplatiť. Je to lož, ľahko vyvrátiteľná lož, na čo som ho už upozornil, stále však v jej šírení pokračuje.

Iným výstižným príkladom zúfalého zavádzania SaS je ich stanovisko k zníženiu ratingu Slovenska a ďalších ôsmich krajín eurozóny. Tvrdia, že dôvodom je práve euroval. Je to hlúposť. Euroval schválilo 17 krajín, rating bol znížený deviatim a S&P, naopak, kritizuje, že kroky krajín eurozóny na záchranu eura sú nedostatočné. Doslova tvrdí, že „dosiahnutá dohoda nepredstavuje prielom dostatočnej veľkosti a rozsahu, aby naplno vyriešila problémy eurozóny“.

 

 

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!