>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Veď ho chváľte, nezabil!

Pondelok, 25. 6. 2007

Pred pár dňami sa ma jeden novinár opýtal, ako sa cítim v polohe, že musím napádať Ficove predvolebné klamstvá, keď by som mu mal byť vďačný, že tie sľuby nerealizuje. Zaujímavý, a musím povedať, že vôbec nie ojedinelý názor. Stretávam sa s ním nielen u niektorých novinárov, ale aj analytikov, intelektuálov či iných ľudí. Máme teda byť Ficovi vďační, že nás oklamal a že to mohlo byť ešte horšie, keby svoje sľuby dôsledne napĺňal?

Horšie to byť mohlo, to je fakt. Obsah politiky vládnej koalície určuje Smer a v ňom je Ficova dominancia jednoznačná. Mečiar so Slotom sú len štatisti, ktorým je jedno, aký je obsah, kľúčové je byť vo vláde a mať vplyv nad rozdeľovaním peňazí. Osud reforiem im je ukradnutý.

Že to mohlo byť horšie ukazuje najlepšie osud daňovej reformy. Fico sľuboval jej úplné zrušenie - znovuzavedenie viacerých, progresívnych sadzieb, dane z darovania a dedičstva, dane z dividend, špeciálne sadzby pre banky a monopoly, milionársku daň, nižšiu DPH na všetky tovary, kde bola nižšia predtým, nižšie spotrebné dane, odpočítateľné položky, atď., atď. Teda v zásade návrat v daniach k stavu pred reformou. Realitou sú dve, skôr kozmetické zmeny (znižovanie odpočítateľnej položky a nižšia DPH na lieky), daňová reforma teda v zásade prežila.

Je tu však aj rušená zdravotnícka reforma, novým Zákonníkom práce deformovaná reforma trhu práce, hrozba narušenia dôchodkovej reformy snahou o oslabenie druhého piliera, deformovanie trhového prostredia ovládnutím predtým nezávislých regulačných úradov, po rokoch prvýkrát zaznamenané zhoršovanie podnikateľského prostredia. Už nehovoriac o neriešení problémov, ktoré sú pre budúcnosť krajiny kľúčové, ako je rozvoj poznatkovej ekonomiky, vymožiteľnosť práva či efektívnosť verejnej správy. A už vôbec nespomínajúc zhoršovanie medzinárodného postavenia a prestíže Slovenska.

Nemôžem si pomôcť, ale úvahy o tom, či nemáme byť Ficovi vďační, sa mi zdajú dosť perfídne. Asi ako vďaka voči páchateľovi znásilnenia, ktorý sa opakovane vyhráža obeti, že ju znásilní a zabije a on ju nakoniec "len" znásilní. No nepochváľte ho, veď nezabil!

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!