>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Z Fica Micheľ nebude, alebo genéza konca Počiatkovho konca

Pondelok, 23. 6. 2008

V piatok popoludní sa Počiatek náhle rozhodol poskytnúť svoju funkciu premiérovi. V ten istý deň, piatok 20. 6. o 10. hodine sme sa v poslaneckom klube SDKÚ-DS rozhodli, že podáme návrh na odvolanie ministra Počiatka, a že ponúkneme v tomto spoločný postup aj kresťanským demokratom. Tí súhlasili, ale keďže Hrušovský mal cez obed program, dohodli sme sa, že zatiaľ zozbierame podpisy a napíšeme dôvodovú správu a Dzurinda s Hrušovským to oznámia o 14.30 na tlačovke.

O 12.30 som v televízii Markíza predhrával spolu s ministrom Počiatkom nedeľnú reláciu "Na telo“. Zvyčajne chodí naživo, teraz sa nahrávala dopredu. Zhruba v polovici nahrávania sa Zlatica Puškárová ministra opýtala, či nemá v úmysle odstúpiť. Odpoveď bola jednoznačná, v žiadnom prípade. Vtedy som oznámil, že sme sa rozhodli dať návrh na ministrovo odvolanie. Zdalo sa mi, že ho to neprekvapilo, zrejme to už vedel, pretože táto informácia ešte predpoludním prenikla medzi novinárov. Bolo asi 13.15, skončilo sa nahrávanie, pred budovou čakal štáb TA3 s jedinou otázkou na ministra, či nerozmýšľa o odstúpení. Odpoveď - "určite nie, nevidím na to dôvod“. O 14.30 Dzurinda a Hrušovský na tlačovke v parlamente oznamovali, že podávame návrh na Počiatkovo odvolanie a počas tlačovky sa na okruhu objavila informácia, že minister financií ponúkol svoju funkciu premiérovi. Prečo zrazu také salto? Vysvetlenie je jediné - nebolo to rozhodnutie Počiatkovo, ale Ficovo. Predpokladám, že sa to vyvíjalo takto: Fico sa niekedy cez obed v Bruseli dozvedel, že opozícia dáva návrh na odvolanie Počiatka. Uvedomil si, že ho už neudrží bez enormných politických strát a že urobil chybu, keď ho neodvolal. Zavolal mu so žiadosťou, aby odstúpil, ten mu však povedal, že pred chvíľou oznámil, že o tom nerozmýšľa. Tak vymysleli fintu s ponúknutím funkcie namiesto odstúpenia.

Fico sa z Bruselu jednoznačne nevyjadril, či ministrovu ponuku prijme, ale povedal: "Nikdy nebudem uvažovať nad odvolaním ministra preto, čo si na neho navymýšľal pán Mikloš, pokiaľ ide o centrálnu paritu. Jediný dôvod, ktorý budem brať, je jeho neetické a nemorálne správanie.“ Stavím sa, že mu tú červenú kartu dá. Napriek tomu, že za to, čo mu vyčíta, mu už jednu dal - ale len žltú. Nuž čo, z Fica Micheľ nebude, ani keby sa rozkrájal.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!