>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Kto je tu zmyslov zbavený?

Streda, 20. 5. 2009

Ústavný súd dnes na základe podnetu koaličných poslancov rozhodol, že Špeciálny súd funguje v rozpore s ústavou, čo prakticky znamená jeho zrušenie. Podľa Fica je to zlé, je presvedčený, že Špeciálny súd má viac výhod ako nevýhod a zo zodpovednosti za jeho zrušenie obvinil „zmyslov zbavenú“ opozíciu.

Ako inak. Zmyslov zbavený tu naozaj niekto celkom určite je, pozrime sa však, kto. Čo hovoria fakty?

Najskôr citát z predvolebného programu Ficovej strany SMER-SD:

„Smer sa v boji proti korupcii a ekonomickej kriminalite sústredí najmä na najvyššie miesta. Korupcia a ekonomická kriminalita na súdoch, v polícii, rôznych štátnych orgánoch a v politike sa dá potláčať len osobitnými špecializovanými tímami s mimoriadnymi právomocami ..... Týmto tímom a osobitným sudcom sa vytvoria mimoriadne pracovné a životné podmienky.“

Po vytvorení dnešnej vlády podala skupina 46 koaličných poslancov podanie na Ústavný súd, ktorým napadla protiústavnosť fungovania Špeciálneho súdu SR, čo poslanci opreli o dva argumenty:
1. skutočnosť, že sudcovia špeciálneho súdu prechádzajú previerkami NBÚ
2. vyššie platy sudcov špeciálneho súdu oproti ich kolegom sudcom na iných súdoch

Podanie podpísalo 46 koaličných poslancov, na čele s Vladimírom Mečiarom, ktorý sa odporom voči tomuto súdu netají a verejne známe sú aj jeho motívy. Najvýraznejšiu podporu tomuto návrhu však nevyjadrili ani poslanci HZDS, ktorých sa podpísalo 14, ani SNS, ktorých bolo 11, ale poslanci Ficovho Smeru, ktorých sa pod návrh na zrušenie Ústavného súdu podpísalo rovno 20 (jeden bol nezávislý). Áno, dvadsať poslancov strany, ktorá ešte niekoľko mesiacov predtým, v predvolebnom programe svojej strany sľubovala, že „týmto tímom a osobitným sudcom sa vytvoria mimoriadne pracovné a životné podmienky.“ Títo ľudia sa podpísali pod podanie na Ústavný súd, ktorým sa dožadujú zrušenia špeciálneho súdu, pričom dôvodia vyššími platmi špeciálnych sudcov oproti ostatným sudcom.

Čo sa týka prvého dôvodu, tiež je hodný povšimnutia. Dôvodom na zrušenie špeciálneho súdu má byť skutočnosť, že jeho sudcovia musia prejsť previerkami NBÚ. Absurdita na entú. Previerky NBÚ slúžia ako prevencia pred angažovaním skorumpovaných a vydierateľných sudcov. Sudcovia špeciálneho súdu majú riešiť najzávažnejšiu trestnú činnosť organizovaného zločinu, verejných činiteľov či vplyvných ľudí, preto je vo verejnom záujme, aby išlo o ľudí, ktorí nie sú vydierateľní a sú naozaj nezávislí. Ak znižovanie rizika vydierateľnosti a závislosti sudcov, ktorí majú riešiť najzávažnejšiu a najťažšie odhaliteľnú trestnú činnosť je v rozpore s ústavou, tak potom si dovolím tvrdiť, že buď nie je v poriadku ústava, alebo tí, ktorí ju vykladajú.

20. máj 2009 bude zapísaný ako čierny deň slovenskej spravodlivosti. Slušní ľudia sú zdesení, mafiáni, zločinci a skorumpovaní politici oslavujú. Fico naoko roní krokodílie slzy a zo vzniknutej situácie obviňuje zmyslov zbavenú opozíciu. Pritom v skutočnosti sa Robert Fico spolieha na to, že zmyslov zbavení sú voliči a že sa nechajú donekonečna ohlupovať jeho demagógiou a klamstvami. Nenechajú, tak ako prekukli Mečiara, prekuknú aj Fica. Ako povedal Abraham Lincoln, môžete dlho klamať niektorých, alebo krátko všetkých, ale nemôžte dlho klamať všetkých. Otázka len znie, čo v našich pomeroch znamená dlho a aká bude cena, ktorú budeme musieť všetci platiť. Po dnešku sa zdá, že na účet Ficovho vládnutia môžeme pripísať znefunkčnenie a likvidáciu účinnej inštitúcie na boj s organizovaným zločinom, kriminalitou bielych golierov a korupciou na najvyšších miestach.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!