>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Aký štát buduje Robert Fico?

Pondelok, 8. 12. 2008

Článok Gabriela Šipoša poukazuje na to, že realita je v zásadnom rozpore s Ficom deklarovaným budovaním silného sociálneho štátu. Starobné dôchodky sa v pomere ku mzdám dostali tento rok na historicky najnižšiu úroveň, podobné je to pri minimálnej mzde vo vzťahu k priemernej a asi najdôležitejším ukazovateľom je historicky najnižšia miera prerozdeľovania, ktorá v rok 2007 dosiahla 34,6 % (pomer verejných výdavkov na HDP), pričom v roku 2006 to bolo 37,1 %, priemer v EÚ je 46 % a silné sociálne štáty ho majú vyše 50 %.

Ako to hodnotiť? A ak tu zjavne nevzniká silný sociálny štát, tak aký vlastne vzniká? Je Fico len obratným manipulátorom, ktorý pod pláštikom sociálnej rétoriky vedome posilňuje mieru ekonomickej slobody a buduje moderný, štíhly štát a konkurencieschopnú ekonomiku? Obávam sa, že nie. Samotný fakt poklesu miery prerozdeľovania, ale aj poklesu minimálnej mzdy oproti priemernej, sú pozitívnymi správami, pozitívnymi najmä oproti prípadnému opačnému vývoju. Ale samy osebe nebudú stačiť. Na druhej strane tu totiž máme zhoršovanie podnikateľského prostredia, pokles pružnosti trhu práce, nesystémové mocenské a administratívne zásahy v ekonomike (najmä v oblasti tvorby cien), nedostatočnú vymožiteľnosť práva, neefektívnu verejnú správu a bezprecedentný rast korupcie a klientelizmu. Spolu so zlým stanovením výdavkových priorít to potom vedie k zníženiu rastu ekonomiky a poklesu jej konkurencieschopnosti. Rast v roku 2007 bol 10,4 %, vládna prognóza na rok 2009 bola bez vplyvu krízy 6,5 % (po zohľadnení krízy 4,6 %).

Peňazí pritom doteraz nebolo málo. Plánované príjmy štátneho rozpočtu na rok 2009 sú o 126 mld. Sk vyššie, ako boli v roku 2006. To znamená nárast príjmov štátu za tri roky o 47,2 %. Teda napriek poklesu prerozdeľovania vďaka rýchlemu rastu ekonomiky pribúdalo aj peňazí. Tieto časy sa však pomaly končia. Nízka miera prerozdeľovania spolu s nižšou rastovou dynamikou a doteraz nevídanou mierou korupcie, klientelizmu a neefektívnosti pri nakladaní s verejnými zdrojmi povedú k tomu, že nedostatok peňazí bude narastať. Skúste hádať, kde sa bude šetriť, či si to odnesú učitelia, sestričky, mladé rodiny, alebo kšefty sponzorov Smeru? Takže obávam sa, že pod taktovkou Roberta Fica tu nevzniká ani sociálny štát, ale ani moderný, štíhly a dynamický štát so silnou strednou vrstvou. Skôr skorumpovaný štát s úzkou vrstvou oligarchov. Nič nevystihuje túto realitu lepšie ako na jachtách dohodnuté miliardové kšefty oligarchov so skorumpovanými politikmi. Samozrejme, na účet občanov.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!