>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Boľševický privatizačný newspeak

Pondelok, 4. 11. 2013

Pojem „newspeak“ zaviedol v roku 1948 George Orwell vo svojej knihe „1984“. Je to asi najvýstižnejšia a najznámejšia kritika komunizmu. Jedným z nástrojov na manipuláciu a podriadenie bol jazyk, režimom presadzovaný „newspeak“. Odvtedy sa tento pojem všeobecne zažil a ak si ho vygooglite, nájdete viacero definícií. Napríklad „jazyk a slovník používaný na zámerné zavádzanie a manipulovanie verejnosti“.

Keď Syme vysvetľuje hlavnému hrdinovi knihy Winstonovi podstatu newspeaku, okrem iného hovorí:„Nedokážeš pochopiť, aké je to krásne ničiť slová. A vieš Ty vôbec, že newspeak je jediný jazyk na svete, ktorého slovná zásoba sa z roka na rok zmenšuje?“ Newspeak orwelovského Veľkého brata ničil všetky nepotrebné, ale najmä nebezpečné slová ako sloboda, rovnosť a podobne.

Fico a jeho vláda síce s newspeakom len začínajú, ale isté úspechy už zaznamenali. Najvyšší rating medzi používaným slovami majú „istoty“,„nízke ceny“,„garancie“, ale snažia sa aj o vymazávanie niektorých slov. Tu je favoritom „privatizácia“.

Po zverejnení informácie, že vláda chystá takú reorganizáciu Carga, ktorej výsledkom bude, že v štátnom vlastníctve ostanú len rušne a dlhy, kým vagóny, prekladiská aj depá sa cez dcérske spoločnosti sprivatizujú, Počiatkov hovorca vyhlásil:„Rokovania o budúcnosti Carga pokračujú. Jediné, čo dnes vieme vylúčiť, je privatizácia Carga.“ Mimochodom, v rozpočte vláda počíta s príjmom z čiastočnej privatizácie Carga vo výške 100 miliónov eur. Ficom v roku 2006 zrušená privatizácia mohla priniesť takmer 500 miliónov eur a strategického partnera.

To isté sa udialo po zverejnení plánov ministerstva zdravotníctva o privatizácii univerzitnej nemocnice v Bratislave cez jej výstavbu a prevádzku súkromným investorom. „Nepovažujeme to za privatizáciu,“ vyhlásil zástupca ministerstva zdravotníctva.

Asi najbizarnejší príklad boľševického privatizačného newspeaku však ponúka vládou schválený návrh rozpočtu na roky 2014 – 2016. Vláda sa chystá doprivatizovať 49 percent akcií Slovak Telecomu, slovo privatizácia však v rozpočte nenájdete. Celú 1 miliardu eur za 49 percent akcií ST získa vláda v roku 2015 ako „príjem z predaja aktív štátu“.

No povedzte, nie sú títo boľševici rozkošní? Už len čakám, kedy premenujú ministerstvo vnútra na ministerstvo lásky.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!