>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Budíček, páni analytici!

Pondelok, 29. 10. 2007

Podľa analytikov v septembri síce o 8 percent poklesla pravdepodobnosť prijatia eura, no 70-percentná pravdepodobnosť sa stále považuje za veľmi slušnú a s eurom sa viac-menej počíta.

Obávam sa, že analytici sa mýlia, že dnešná pravdepodobnosť je omnoho nižšia, môj odhad je, že je to už dnes menej ako 50 percent. Zároveň si myslím, že analytici dostatočne nezohľadňujú niektoré "netechnické" aspekty, ktoré môžu byť kľúčové. Čisto technický, alebo ak chcete odborný pohľad nielenže spôsobuje maľovanie situácie na ružovo, ale môže byť, a myslím si, že aj bude zo strany Fica a vlády zneužitý na zbavovanie sa zodpovednosti. Už sa dal počuť, že ak budeme odmietnutí, tak preto, že EÚ má dva metre a že pôjde o politické rozhodnutie.

EÚ nemá dva metre, je však pravda, že posudzovanie plnenia kritérií je striktnejšie ako predtým. A, samozrejme, že rozhodnutie o prijatí do eurozóny je politickým rozhodnutím. Vždy bolo a vždy bude. Práve pre tieto dôvody, ak vláda naozaj chce do eurozóny, nemala by robiť chyby. A ona ich robí, dokonca ich v posledných dňoch robí až ostentatívne.

V čom je hlavný problém? Stanovisko k tomu, či sme kritériá splnili, bude dávať Európska komisia. Ak bude negatívne, šanca definitívne zhasla, ak bude pozitívne, ešte nemusí byť vyhraté. Konečné rozhodnutie je na Európskej rade.

Hlavné slovo v komisii bude mať komisár Almunia. Ten sa vyjadril jasne, kľúčové bude UDRŽATEĽNÉ plnenie maastrichtských kritérií. Mám informácie, že toto slovo zdôrazňovali predsedovi vlády aj jeho kolegovia, s ktorými na tému eura rozprával na poslednej Európskej rade 19. októbra. A čo Fico urobil vzápätí? 23. 10. ohlásil, že vláda nebude rešpektovať stanovisko ministerstva financií a neobmedzí diaľničný PPP projekt, a 25.10. presadil v NR SR zákon, ktorý zakazuje zdravotným poisťovniam zisk, za čo hrozia arbitráže za desiatky miliárd korún. Len tieto dve rozhodnutia znamenajú ohrozenie udržateľnosti plnenia kritérií v hodnote nie desiatok, ale až stoviek miliárd korún. Fico už zrejme euru odtrúbil.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!