>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Čaká nás rozhodujúca jeseň

Pondelok, 8. 8. 2011

Minulý týždeň som strávil najmä diskusemi s kolegami ministrami a s mojimi spolupracovníkmi na ministerstve o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok a o kľúčových zákonoch, ktoré budeme schvaľovať na jeseň v parlamente. Z vonkajšieho prostredia pritom prichádzali stále nové informácie o turbulentnom vývoji na svetových finančných trhoch. Vypäté americké rokovania o zvýšení dlhového stropu síce nakoniec s politickou dohodou, ale bez vyriešenia podstaty problému, stále rastúce španielske a talianske spready a s nimi aj nervozita vzhľadom na budúcnosti eura a eurozóny.

A znovu som si uvedomil, ako veľmi tieto dve veci súvisia a tiež to, čo je a čo nie je v našich silách urobiť, aby sme aspoň znížili riziko nezvládnutia výziev, ktoré pred nami stoja a budú stáť. Zámerne píšem stoja a budú stáť, pretože mnohé z nich dnes ani nevieme presne pomenovať. Sme totiž malá, otvorená krajina životne závislá od vonkajšieho prostredia a budúcnosť tohto prostredia je veľmi neistá. Ak si dnes môžeme dovoliť niečo prognózovať, tak v súvislosti s tým, čo sa deje vo svete, najmä v USA, Japonsku a v eurozóne, je to zrejme len prognóza ťažkých, zložitých časov. Príliš dlho žila značná časť vyspelého sveta na úver a na úkor budúcnosti, príliš dlho bolo stratégiou zatváranie očí pred realitou a odsúvanie skutočného riešenia problémov do budúcnosti.

Ako súvisí toto všetko so slovenským rozpočtom na budúci rok a s jesenným rokovaním parlamentu? Veľmi silno. Budeme rokovať o rozpočte, o zákonoch, ktoré zabezpečia dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému, o ústavnom zákone o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý by mal vytvoriť efektívne zábrany voči nezodpovednému zadlžovaniu a o odvodovej reforme, ktorá by mala výrazne zlepšiť fungovanie nášho daňovo-odvodového systému.

Ak sa nám podarí pripraviť a schváliť dobrý rozpočet, ktorým urobíme ďalší krok na ceste k znižovaniu deficitu a ak prijmeme uvedené zákony, tak máme veľkú šancu definitívne sa dostať medzi tie krajiny, ktoré síce nebudú imúnne voči tomu, čo sa bude diať vo svete, ale nebudú patriť ani medzi tých, ktorí majú akútne problémy a nebudú schopní čeliť očakávaným problémom. Zatiaľ na tom totiž vôbec nie sme dobre.

Podľa analýzy Európskej komisie napríklad patríme do najohrozenejšej skupiny krajín EÚ z hľadiska dlhodobej udržateľnosti verejných financií v súvislosti so starnutím obyvateľstva. Horší deficit verejných financií ako my malo vlani len Írsko, Grécko, Portugalsko a Španielsko. Trhy nám zatiaľ dôverujú, ale či to vydrží, ukáže jeseň. Často sa hovorí, že nás čaká horúca politická jeseň. O najbližšej neviem, či bude horúca, ale určite bude rozhodujúca.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!