>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Čo je horšie?

Pondelok, 16. 3. 2009

Predseda vlády sa minulý týždeň dostavil do parlamentu a vo svojom trištvrtehodinovom monológu o kríze povedal všeličo. Zaujalo napríklad, že z krízy obvinil opozíciu, no zároveň uviedol, že kríza prišla zvonku a my na Slovensku za ňu nemôžeme. A ešte obvinil médiá, že vyvolávajú paniku. Takže nič nové - opozícia a médiá boli, sú a budú škodnou.

Mňa však zaujalo na vystúpení premiéra niečo iné. Jasne a jednoznačne sa prihlásil k záväzku udržať deficit. To by bolo na potlesk, keby... Keby realita nenaznačovala niečo úplne iné.

Stále platná prognóza MF pre tohtoročný rast vo výške 2,4 % sa vo svetle posledných čísiel o priemyselnej výrobe, úveroch či maloobchodnom obrate stáva čoraz viac utópiou. Tou sa už dokonca ukazujú aj prognózy pohybujúce sa v kladných číslach. To teda znamená, že Slovensko zrejme postihne jeden z najvyšších prepadov ekonomického rastu v EÚ (padáme z úrovne 10,4 % v r. 2007), čo znamená aj prepad daňových príjmov. Ten bude posilnený aj výpadkom nepriamych daní z dôsledku nákupnej horúčky Slovákov v zahraničí (najmä z dôvodu silného eura a slabnúcich mien susedných krajín). K tomu treba ešte pripočítať náklady na zväčša neúčinné a skôr marketingové vládne opatrenia v boji proti kríze, ale najmä pokračujúce plytvanie vo verejných výdavkoch (predražené PPP projekty, diaľničné mýto, nástenkový tender, Tipos, rekonštrukcia Bratislavského hradu, zbytočné nákupy áut, vojenských lietadiel, výstavba letiska, projekt širokorozchodnej, miliardové dotácie do železníc, plytvanie a klientelizmus v sociálnych podnikoch...). Zoznam, žiaľ, vôbec nie úplný, skôr ilustratívny. Viaceré z týchto mnohomiliardových výdavkov sa pritom vláda snaží vykazovať tak, aby neznamenali výdavky verejných financií, aj keď je isté, že verejnými výdavkami budú. Vláda a ministerstvo financií začali znovu hrať tú istú hru, akú hrali za Mečiarových vlád - klamú, kamuflujú a používajú účtovné triky. Železnice napríklad dostali návratnú pôžičku vo výške 7 mld. Sk, pričom každému musí byť jasné, že je ilúziou čo i len splácanie úrokov (pri 5 % je to 350 mil. Sk ročne).

Ak sa predseda vlády hlási k udržaniu deficitu a zároveň vláda pod jeho vedením koná tak ako koná, tak buď nevie o čom hovorí, alebo vedome zavádza. Naozaj neviem, čo je horšie.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!