>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Čo prinesie druhý Obama

Pondelok, 12. 11. 2012

Situácia, v ktorej sa nachádza svetová ekonomika, je, mierne povedané, delikátna. Celý vyspelý svet má vážne problémy a previazanosť globálnej ekonomiky je taká veľká ako ešte nikdy a ak má problémy vyspelý svet, má problémy svet celý.
Napriek tomu, že sa aj medzi vyspelými krajinami nájdu zdravé, dynamické a konkurencieschopné ekonomiky, väčšinou, možno len s výnimkou Nemecka, ide o malé ekonomiky, ktoré významne neformujú globálne ekonomické prostredie (Dánsko, Švédsko, Nórsko, Švajčiarsko, Fínsko...).

Globálnou ekonomickou veľmocou číslo jeden sú a v najbližších rokoch zostanú USA. Preto boli prezidentské voľby svetovou udalosťou číslo jeden aj z hľadiska predikcií budúcnosti svetovej ekonomiky. Čo znovuzvolenie Baracka Obamu z tohto hľadiska znamená? Celkom určite kontinuitu.

Ben Bernanke takmer isto zotrvá na poste šéfa Fedu aj po roku 2013 a nepochybne bude pokračovať v politike menovej expanzie, ktorá síce po roku 2008 zabránila zmrznutiu finančných tokov a hlbokej recesii, ale nedokáže vyriešiť štrukturálne problémy. Naopak, takáto politika vytvára umelý vankúš, ktorý problémy zakrýva a odsúva potrebné, ale ťažké opatrenia. Viac sa bude ukazovať neúčinnosť takejto politiky odkladania reforiem a kupovania času na úkor zväčšujúcich sa deficitov a dlhov.

Dá sa očakávať, že Obama neuskutoční potrebné štrukturálne reformy a úspory. Ak k úsporám dôjde, tak zrejme len plošnými škrtmi v dôsledku fiškálneho útesu.

V dôsledku pokračovania politiky tlačenia problémov pred sebou sa dá očakávať ďalšie oslabovanie dolára pre narastajúcu stratu dôvery investorov.

Aj keď USA ostanú svetovou veľmocou číslo jeden, ich relatívna sila sa bude oslabovať. Nemyslím si, že by situácia bola zásadne iná v prípade iného výsledku amerických prezidentských volieb. Ale aspoň by bola šanca, že iná bude. USA sú stále motorom svetovej ekonomiky, a teda problémy americkej ekonomiky znamenajú aj problémy ekonomiky svetovej.
Čo z toho plynie pre nás? Najdôležitejší záver je, že nás nečakajú ľahké časy. Čím sú časy ťažšie, tým dôležitejšie je robiť rozumnú politiku a potrebné reformy. Prvé desaťročie tohto storočia sme prežili v dobrom ekonomickom počasí a s hlbokými, odvážnymi ekonomickými reformami. Tie zvýšili našu konkurencieschopnosť. Preto sme boli úspešní, dokonca úspešnejší ako väčšina ostatných. V zlom počasí je rozumná politika, ktorá by ďalej zvyšovala našu konkurencieschopnosť, ešte dôležitejšia, ako bola v počasí dobrom. Obávam sa však, že ju nevidím.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!