>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Fajčenie škodí, pán štátny tajomník

Pondelok, 25. 2. 2013

Tento stĺpček by som chcel venovať štátnemu tajomníkovi ministerstva práce Ondrušovi. Predvčerom totiž v Slovenskom rozhlase vyhlásil, že ak zamestnávatelia dokážu, že negatívny vývoj v oblasti zamestnanosti bol ovplyvnený Zákonníkom práce, tak vláda je pripravená zmeniť ho.

Zaujalo ma to. Najmä preto, že len pár dní predtým, na kontrolnom dni na jeho ministerstve, mal jeho hlavný šéf, premiér Fico, vo veci úplne jasno – novelizácia Zákonníka práce ani zvýšenie daní žiadny vplyv na rast nezamestnanosti nemali.

Neoslovujem teda týmto stĺpčekom pána premiéra, ale pána štátneho tajomníka. U neho vidím iskierku nádeje, tak sa ju pokúsim rozdúchať.
Takže najskôr, čo si myslia zamestnávatelia. Už odkedy sa v lete objavil prvý návrh novely tohto dôležitého zákona, zamestnávatelia jasne a unisono tvrdili, že zhoršuje pružnosť trhu práce a povedie k zvýšenej nezamestnanosti. Dá sa to jasne preukázať. Na ilustráciu postačí citát zo stanoviska Republikovej únie zamestnávateľov, podľa ktorého „navrhnutá novela zbytočne hazarduje s už vytvorenými pracovnými miestami a slovenský trh práce posúva na juh Európy – bližšie k Španielsku a Grécku“.
Tieto slová sa ukázali ako až prorocky presné – nárast nezamestnanosti vo štvrtom štvrťroku 2012 bol na Slovensku po Grécku a Cypre tretí najvyšší z celej eurozóny.
Ešte na jeseň minulého roka negatívny vplyv Zákonníka práce potvrdila aj NBS, podľa ktorej bol za októbrovým rastom nezamestnanosti popri poklese u našich obchodných partnerov práve nový Zákonník práce.

Pán premiér často opakuje, že problémy vyplývajú prioritne z ekonomickej krízy a že v eurozóne je historicky najvyššia nezamestnanosť. Čo hovoria fakty? Áno, nezamestnanosť je vysoká, v roku 2012 pribudlo v eurozóne 1,5 milióna nezamestnaných. Ale dôležité je, že až 80 percent tohto nárastu ide na vrub krajín PIGS (Portugalsko, Taliansko, Grécko a Španielsko), ktorých spoločný podiel na našom vývoze je len 6,7 percenta. V Nemecku, našom najdôležitejšom obchodnom partnerovi (21,4 percenta exportu), je, naopak, nezamestnanosť najnižšia za posledné roky, vlani klesla o 0,4 percenta (na 5,5).

Takže, vážený pán štátny tajomník. Titulok môjho príspevku Vám asi pripadal absurdný, pretože Vy, samozrejme, viete, že fajčenie škodí. Chcel som tým naznačiť, že tak, ako je medzi lekármi zhoda v tom, že fajčenie je zdraviu škodlivé, tak je aj medzi ekonómami zhoda v tom, že taká zmena Zákonníka práce, ktorá znižuje pružnosť trhu práce, vedie k rastu nezamestnanosti, je škodlivá. Držím Vám palce.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!