>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Fico je kríza

Pondelok, 20. 7. 2009

Kríza sa pre Roberta Fica a jeho vládu stala univerzálnym nástrojom zbavovania sa zodpovednosti za nezodpovedné a nekompetentné vládnutie. A jedinou mantrou, ktorú vraj neohrozí ani kríza a jej dôsledky, je budovanie silného sociálneho štátu. Pravda nie je ani jedno, ani druhé. Za dnešné problémy môže nielen kríza, ale aj politika Ficovej vlády a čím budú problémy väčšie (a isté je, že budú), tým viac sa pod to bude podpisovať Fico a jeho vláda. Zásadný problém je totiž v tom, že v dôsledku Ficovej politiky sa slovenské problémy ani po skončení svetovej ekonomickej krízy nebudú zmenšovať, ale zväčšovať.

Smerom nadol sme sa vydali už pred krízou a dokonca ani pred krízou sa tu v réžii Smeru nebudoval žiadny silný sociálny štát. Do roku 2006 vládla pravica, ktorá podľa Fica robila politiku len pre bohatých a uvrhla Slovensko do extrémnej chudoby. Od júla 2006 vládne Fico a vraj tu buduje silný sociálny štát. A veru by aj mohol, vďaka pravicovým reformám zdedil rekordný ekonomický rast (10,4 % v roku 2007) a s tým súvisiaci vysoký rast daňových a iných príjmov. Ako však ukazujú čísla, nepolepšilo sa ani chudobným, ani dôchodcom, ani rodinám s viacerými deťmi. A to dokonca ani pred krízou, v čase hojnosti v rokoch 2006 - 2008. Pred pár dňami zverejnil Štatistický úrad správu o miere chudoby na Slovensku, ktorá vychádza z dát zbieraných v apríli 2008, teda pred krízou. A z nej okrem iného vyplýva, že podiel dôchodcov ohrozených chudobou vzrástol medzi rokmi 2005 a 2008 zo 7 % na 10 % (nárast o 43 %), u osamelých dôchodcov nad 65 rokov došlo k nárastu z 15 % v roku 2006 na 22 % v roku 2008 (nárast o 47 %) a v rodinách s troma a viac deťmi to bol nárast chudoby z 24 % v roku 2006 na 33 % v roku 2008 (+ 37,5 %). Áno, už pred krízou, v čase hojnosti, v čase prvých dvoch rokov budovania Ficovho silného sociálneho štátu vzrástol počet viacdetných rodín žijúcich v chudobe z necelej štvrtiny na tretinu.

A to ešte v týchto číslach nie je započítaný nárast chudoby v súvislosti s rastom nezamestnanosti vplyvom krízy, keď len od decembra 2008 do júla 2009 prišlo o prácu stotisíc ľudí.

Ako ukazujú uvedené čísla, najohrozenejším a najzraniteľnejším sa situácia zhoršuje od začiatku Ficovej vlády. Ostatní prídu na rad neskôr, ako naznačujú Počiatkom prezradené plány na zvyšovanie daní a odvodov. Ak by ste si kládli otázku, ako je to možné, kde všetky tie peniaze sú, odporúčam stránku www.ukradli.sk.

Zásadným problémom Slovenska nie je kríza, ale Fico. Fico je kríza.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!