>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Fico sa nebojí, my by sme sa mali

Pondelok, 21. 1. 2008

Obmedzenie zisku zdravotných poisťovní je ďalším z radu dôkazov o odbornej nespôsobilosti a ideologickej obmedzenosti Róberta Fica. Spôsob, akým reagoval na začatie arbitrážneho konania predarbitrážnou výzvou, je zase dôkazom jeho osobnostnej anomálie.

Takmer všetci komentátori a analytici porovnávajú reálnu hrozbu prehry zhruba 30 mld. Sk s prípadom ČSOB, v ktorom sme museli zaplatiť 25 mld. Sk. Podobnosť tu síce je, ale myslím si, že kauza zisku zdravotných poisťovní je omnoho závažnejšou kauzou tak z hľadiska miery subjektívneho zavinenia problému, ako aj z hľadiska výšky škody.

V roku 1992 sa druhá Mečiarova vláda zmluvne zaviazala uhradiť časť záväzkov za ozdravenie ČSOB. Tretia Mečiarova vláda potom tento záväzok nedodržala a v roku 1996, za ministra financií Kozlíka, prestala platiť. Naše záväzky boli vtedy cca 12 - 14 miliárd Sk. ČSOB sa začala súdiť a koncom roka 2004 vysúdila 25 mld. Sk. Keď vezmeme do úvahy časovú hodnotu peňazí, tak môžeme konštatovať, že z dôvodu nekompetentného a nezodpovedného kroku Mečiarovej vlády Slovensko prišlo o niekoľko miliárd korún. Avšak škoda určite nebola ani 25 mld., ani 11 až 13 mld., pretože záväzok vo výške 12 - 14 mld. v polovici deväťdesiatych rokov reálne existoval a jeho hodnota v roku 2004 sa blížila k dvadsiatim miliardám korún.

Pri obmedzení zisku zdravotných poisťovní je to trochu inak. Ak tento spor Slovensko prehrá a budeme musieť zaplatiť 30 mld. Sk, tak celá táto suma bude cenou za nezodpovednosť, ideologickú obmedzenosť, odbornú nespôsobilosť, ignorantstvo a aroganciu Róberta Fica. Zámerne nedodávam, že aj "jeho vlády", pretože špeciálne v tomto prípade svojou angažovanosťou jasne dokázal, že išlo o jeho osobnú prioritu. Prelomil nielen nesúhlasné stanoviská ministerstiev financií, spravodlivosti a Protimonopolného úradu, ale aj odpor koaličných partnerov.

Róbert Fico už viackrát dokázal, akým je "excelentným" ekonómom a historikom. Teraz sa predvádza aj ako právnik. Platiť za jeho výkony však budeme musieť my všetci.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!