>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Hayek by sa čudoval

Pondelok, 26. 5. 2008

Nadácia F. A. Hayeka je nesporne jedným z významných slovenských ekonomických think-tankov. Snaží sa ovplyvňovať verejnú diskusiu a politiku smerom k presadzovaniu liberálnych, protrhových riešení. Presne v zmysle odkazu jedného z najväčších mysliteľov dvadsiateho storočia, ktorého meno si dala aj do názvu.

O to viac prekvapujú niektoré vyjadrenia predstaviteľov tejto inštitúcie z posledného obdobia. Prezident nadácie Ivan Švejna vyhlásil, že pokrok, ktorý Slovensko v poslednom čase dosiahlo v medzinárodnom rebríčku konkurencieschopnosti, dosiahlo nie vďaka, ale napriek vláde, pričom však dodal slovíčko "každej“. Najčastejšie medializovaný zástupca inštitúcie Martin Chren sa zase nechal počuť, že posun dňa daňovej slobody k skorším dátumom je zásluha oboch vlád. Teda spoločným leitmotívom oboch vyjadrení je, že Dzurindova a Ficova vláda sú z hľadiska príspevku k rastu konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky a zvyšovaní daňovej slobody na tom presne rovnako.

Dovolím si tvrdiť, že je to nezmysel a priznám sa, že nerozumiem, prečo predstavitelia uznávanej inštitúcie takto hazardujú s jej aj svojou osobnou reputáciou. Rast konkurencieschopnosti a zvyšovanie daňovej slobody zažívame predovšetkým vďaka reformám, uskutočneným druhou Dzurindovou vládou. Reformám, ktoré boli založené na viere v posilňovanie a rozširovanie ekonomickej slobody. Ekonomické procesy majú svoju značnú zotrvačnosť, čo spolu s relatívnou nečinnosťou Ficovej vlády v oblasti sľubovaného rušenia reforiem vedie k tomu, že opticky sa pozitívne efekty prejavujú za Fica v ešte väčšej miere ako za Dzurindu. Fico z tohto "optického klamu“ politicky profituje a čím väčší je jeho vplyv a moc, tým viac je ohrozená na Slovensku sloboda, teda hodnota, ktorá bola pre Hayeka vždy prvá a svätá. Nakoniec, Fico sa ambíciou obmedzovať slobodu a posilňovať vplyv štátu ani netají, naopak, hrdo sa k nej hlási.

Od inštitúcie pod záštitou mena takého velikána, ako bol Hayek, by som preto skôr očakával odhaľovanie podstaty spomenutého "optického klamu“, ako jeho posilňovanie a podporu. Nechcem to preceňovať, ale ani podceniť. Hayek sa určite kvôli slovenskej nadácii v hrobe nevrtí, ale viem si predstaviť, že sa mu mierne zdvihlo obočie.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!