>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Hokejový štadión. Kde sú tie peniaze?

Pondelok, 14. 2. 2011

Minulý týždeň sme sa mali s premiérkou a ministrom školstva zúčastniť návštevy na dokončovanom zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Majstrovstvá sveta sa blížia, práce finišujú a peniaze chýbajú. Akcia sa nakoniec nekonala, pretože zasadala mimoriadna koaličná rada, ale aj neuskutočnená návšteva bola užitočná. Z podkladov, ktoré som si dal pripraviť, som sa totiž dozvedel veľmi zaujímavé veci.

Napríklad to, že celkové náklady na rekonštrukciu štadióna budú 95 miliónov eur. Hrôzostrašná suma, aj keď od nej odpočítame vyvolané investície, stále je to 86 miliónov eur za halu s kapacitou 10 000 sedadiel. Aj tak sa mi to zdalo neskutočne veľa, požiadal som o príklady iných porovnateľných hokejových hál. Nech sa páči, Riga Arena v Lotyšsku, s kapacitou 10 300, dokončená v roku 2008, stála 28 miliónov eur, Siemens Arena vo Vilniuse s kapacitou 8750 taktiež 28 miliónov eur a Steel Arena v Košiciach, kapacita 8437, dokončená v roku 2006, stála 22,2 milióna eur. Takže cena za jedno sedadlo kapacity je v Bratislave 8600 eur, v Rige 2718 eur, vo Wilniuse 3200 eur a v Košiciach 2660 eur.

Veľmi podobný bol prípad Ficovou vládou plánovanej výstavby národného futbalového štadióna na Tehelnom poli. Vláda vyčlenila na jeho výstavbu 70 miliónov eur a asi nikto nepochybuje, že ak by bola výstavba aj zahájená, tak by to určite nebola konečná suma. Podobné štadióny boli postavené v iných krajinách, ako inak, za výrazne nižšie sumy. Napríklad štadión Eden v Prahe za 40 miliónov eur, , alebo Liberty stadium vo Walese za 31 miliónov eur.

Takže, podčiarknuté, spočítané - ak by sa bývalé vedenie mesta a bývalé vedenie krajiny správali zodpovedne a konali vo verejnom záujme, tak sme za peniaze, ktoré sa minuli a minú na rekonštrukciu zimného štadióna, mohli dnes mať v Petržalke na zelenej lúke spoločný komplex národného futbalového a národného hokejového štadióna. Ušetrilo by sa spoločnou infraštruktúrou (pakrovanie, služby), nezapchávalo by sa centrum mesta, mestský rozpočet by nebol na hunte a mali by sme dôstojné stánky pre reprezentačné, ale aj extraligové zápasy. Keby...



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!