>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Ivan Mikloš: Iluzionista

Pondelok, 11. 5. 2009

Iluzionista je človek, ktorý dokáže ľudí presvedčiť, že vidia niečo iné, ako je realita. Teda človek, ktorý dokáže ľudí presvedčiť o správnosti a pravdivosti nesprávnej, nepravdivej a falošnej predstavy. Slovensko zažilo a zažíva vo svojej novodobej histórii dvoch veľkých iluzionistov - Vladimíra Mečiara a Róberta Fica.

Posledné mesiace nám náš aktuálne najväčší iluzionista predvádzal pôsobivé predstavenie v úlohe bojovníka s ekonomickou krízou, v ostatných dňoch pridal číslo, v ktorom vystupuje v úlohe rozhodného bojovníka proti korupcii. Pre značnú časť (obávam sa, že stále ešte väčšinu) divákov je všetko jasné. Slotova SNS kradne a Fico proti tomu rázne bojuje. Tretí minister životného prostredia a druhý minister výstavby toho majú byť pre publikum jasným dôkazom. Na Ficove rázne zásahy sa menia ako postavičky na orloji.

Realita je, samozrejme, iná. Predseda vlády kauzy kryje a koná, až keď je to z hľadiska verejného tlaku alebo tlaku z Bruselu neudržateľné. Všetky kauzy do jednej boli na verejnosť vytiahnuté médiami alebo opozíciou. Predseda vlády ani raz nekonal a nezasiahol proti korupcii a klientelizmu na základe informácií štátnych orgánov, ktoré sú za to, aby kontrolovali a informovali ho, platené z peňazí daňových poplatníkov (NKÚ, ÚVO, SIS, polícia, prokuratúra, finančná polícia, kontrolné útvary Úradu vlády a ministerstiev). Navyše, iluzionistova strana Smer-SD má na všetkých ministerstvách svojich štátnych tajomníkov - má ich, samozrejme, aj na nástenkovom ministerstve, aj na emisnom ministerstve. Sú len dve možnosti - buď si tieto inštitúcie a títo ľudia neplnia základné povinnosti a predsedu vlády neinformujú, alebo informujú a on napriek tomu nekoná.

Slovenská národná strana nášmu najväčšiemu súčasnému iluzionistovi veľmi pomáha tým, že svojimi primitívnymi a surovými rozkrádačkami typu nástenkový tender a predaj emisných kvót zapĺňa mediálny priestor v takej miere, že omnoho väčšie rozkrádačky v réžii Ficovho Smeru ostávajú v tieni verejného záujmu. Len vylúčením lacnejších ponúk pri diaľničnom mýte a pri PPP na R1 prídeme o takmer desať miliárd korún, klientelistickým rozhadzovaním na sociálne podniky o 3,5 mld. Sk a podvodom pri Tipose o jednu až dve miliardy. Všetko v réžii ministrov strany Smer-SD. Teda v réžii strany jedného muža - najväčšieho súčasného slovenského iluzionistu Róberta Fica.

Čím dlhšie bude toto iluzionistické predstavenie trvať, tým vyššia bude cena, ktorú budeme musieť zaplatiť. Cena za šou bývalého najväčšieho slovenského iluzionistu Mečiara bola značná, obávam sa však, že súčasná jednotka za ním ani v tomto ohľade nezaostane.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!