>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Mikloš: Krízové riešenie je dôležitejšie než pomoc Írsku

Nedeľa, 28. 11. 2010

Pre budúcnosť eurozóny je dôležitejšia dohoda o krízovom mechanizme než pomoc Írsku.

Pre krátkodobú finančnú budúcnosť eurozóny i Európskej únie je momentálne dôležitejšie rozhodnutie urýchlene dohodnúť sa na základoch permanentného krízového mechanizmu než schválenie finančnej pomoci Írsku. Myslí si to minister financií SR Ivan Mikloš, ktorý sa dnes zúčastnil na zasadnutí šéfov rezortov financií eurozóny i Európskej únie.

Na záchranu verejných financií Írska sa zmobilizuje spolu 85 miliárd eur, pričom kombinovanú pomoc 67,5 miliardy eur zo zdrojov únie, Medzinárodného menového fondu a Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu doplní Dublin 17,5 miliardami eur z vlastných zdrojov. Slovenská časť pomoci bude tkvieť v zatiaľ precízne nevyčíslenom podiele na zárukách v celkovej výške 22,5 miliardy eur, ktoré prislúchajú na poskytnutie zdrojov z EFSF. Minister informoval, že to bude pod 1 %, teda menej než 225 miliónov eur, aj keď presné výpočty ešte k dispozícii nemal. Dôvodom je dobrovoľný príspevok zo strany troch štátov mimo eurozóny.

"Náš podiel bude nižší ako 1 %, keďže sa na zdrojoch z EFSF podieľajú aj tri iné krajiny mimo eurozóny," povedal Mikloš.

Minister však ocenil aj iný výstup z rokovania ministrov eurozóny - dohodu na základných princípoch stáleho krízového mechanizmu pre štáty, ktoré majú za svoju meno euro. Ich súčasťou sú aj kroky ako zahrnúť súkromný sektor, teda aby najmä banky niesli ťarchu zodpovednosti stratou časti svojich ziskov pri prípadnom finančnom kolapse štátov. Potrebu postavenia mechanizmu na tejto báze Slovensko v minulých mesiacoch viackrát prízvukovalo, preto teraz Mikloš prejavil spokojnosť s týmto záverom zasadnutia.

"Okrem Írska sme rokovali aj o permanentnom mechanizme. Som rád, že došlo k výraznému pokroku a prvýkrát sme nemuseli uplatňovať žiadne výhrady, pretože to, čo sme predtým žiadali, sa dostalo do konečného riešenia," uviedol minister.

Toto jasné stanovenie krízového scenára od júla 2013 by podľa Mikloša mohlo pomôcť eurozóne vymaniť sa zo zložitej situácie, ktorá je charakterizovaná neistotou a nedôverou smerom k výkonnosti niektorých ekonomík eurozóny.

"Stabilizácia sa neočakáva len od špecifikácie Írska, ale aj od jasného signálu vydaného prijatím permanentného mechanizmu. Toto je snáď ešte dôležitejšie z hľadiska upokojenia situácie," mienil Mikloš.

(Zdroj: hnonline.sk, 28.11.2010, TASR)



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!