>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Kresťanské sviatky a nekresťanská zlodejina

Pondelok, 25. 5. 2009

Tesne pred ostatnými Vianocami, zjavne aj kvôli sviatkami zníženej pozornosti verejnosti, vláda Róberta Fica schválila dva projekty, dva miliardové vianočné darčeky pre sponzorov Smeru, na ktoré sa zložia všetci, ktorí na Slovensku platia a budú platiť dane a poplatky. Prvým vianočným darčekom je výstavba jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, druhým projekt diaľničného mýta.

Tento týždeň bude v Prahe podpísaná zmluva o vytvorení spoločného podniku medzi Jadrovou a vyraďovacou spoločnosťou (JAVYS) a ČEZ, a. s., o vytvorení spoločného podniku na výstavbu novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Napriek tomu, že má ísť o investíciu vo výške 4 až 6 mld. eur (120 až 180 mld. Sk), vláda si investora vybrala bez súťaže. Vláda tvrdí, že peňazí daňových poplatníkov sa investícia nedotkne, zároveň však zverejnila, že štát sa má podieľať na investícii 51 % a ČEZ 49 %. Túto záhadu vysvetlil hovorca ministerstva hospodárstva tak, že štát prispeje do projektu aktívami, "predovšetkým areálom na výstavbu nového jadrového zdroja“. Teda, aby sme si rozumeli, areálom v hodnote 61,2 až 91,8 mld. Sk. To by musel byť ten areál vydláždený zlatou dlažbou s briliantovými ornamentmi. Keďže nie je, daňoví poplatníci sa môžu tešiť. Len prípravné práce, ktoré majú trvať do roku 2014, majú stáť 232 mil. eur (takmer 7 mld. Sk). Skúste hádať, ako bude vyzerať obstarávanie pri týchto prípravných prácach, keď výber investora na celú investíciu sa udial bez súťaže. Presnú sumu rôznych "vývarov“, ktoré skončia v rukách sponzorov strany Smer, je ťažké odhadnúť, pri celkovom objeme investície a doteraz predvádzanej absencii zábran to však bude suma nemalá.

Čo sa týka diaľničného mýta, taktiež Ficovou vládou schváleného tesne pred Vianocami, tam sa dá strata pre štát pomerne presne vyčísliť. Ide o sumu 11,164 mld. Sk (336,3 mil. eur). 6,664 mld. Sk je suma, o ktorú bola víťazná cena pre štát vyššia ako najnižšia a 4,5 mld. Sk je suma, o ktorú prídeme kvôli ročnému zdržaniu projektu, ku ktorému došlo prieťahmi spojenými s vylučovaním všetkých lacnejších ponúk z tendra zo strany rezortu dopravy, ale aj celej vládnej koalície, ktorá dokonca neváhala účelovo zmeniť zákon. A to ešte do sumy nie sú zarátané náklady reálne hroziacej žaloby zo strany Európskej komisie.

Mimochodom, skupina J&T, ktorá je od začiatku v projekte diaľničného mýta vo víťaznom konzorciu zapojená, sa oficiálne prihlásila k vstupu do projektu v predvečer Veľkej noci, na Zelený štvrtok popoludní. Boh ochraňuj Slovensko!

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!