>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Mikloš rozdal úlohy. Ministri sa zapotia

Štvrtok, 7. 10. 2010

Rezort financií pripravil pre jednotlivé ministerstvá balík viac ako 40 úloh, ktoré majú vyliečiť slovenské verejné financie.

Ministerstvá dostanú za úlohu pripraviť nové systémové opatrenia, ktoré by mali v budúcnosti zefektívniť fungovanie verejného sektora a zlepšiť kondíciu verejných financií.

Škrtanie výdavkov
Návrhy chce ministerstvo financií (MF) využiť pri zostavovaní štátneho rozpočtu na rok 2012. Novinárom to dnes povedal minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Vládna koalícia chce do roku 2013 stlačiť verejný schodok na tri percentá výkonu ekonomiky.

"Opatrenia by mali smerovať k úsporám výdavkov verejných financií," poznamenal Mikloš. Rezervy vo fungovaní rezortov majú nájsť jednotlivé ministerstvá v najbližších mesiacoch, pracovať by mali na viac ako štyroch desiatkach úloh. Tie im vyplynú z materiálu, ktorý na rokovanie vlády v blízkom čase predloží MF.

Miklošov úrad očakáva, že návrhy ministrov budú smerovať k tomu, aby verejný sektor vykonával iba činnosti, ktoré vie robiť efektívnejšie ako súkromníci. Do budúcnosti tiež požaduje výlučne transparentné a efektívne vynakladanie verejných výdavkov. "Toto je teraz jedna z prioritných vecí, ktorým sa chceme venovať," tvrdil Mikloš.

Revolúcia na úradoch
Úspory a vyššiu efektivitu by okrem iného mali priniesť nové pravidlá poisťovania majetku štátu, či zlučovanie alebo rušenie niektorých úradov a inštitúcií. Prehodnotiť sa má tiež činnosť železničných podnikov, bratislavského letiska, či systému elektronického výberu mýta. Zlepšenie MF očakáva aj vo fungovaní Slovenského pozemkového fondu a štátneho podniku Lesy SR.

Vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) v stredu schválila návrh štátneho rozpočtu na rok 2011. Počíta v ňom so znížením verejného schodku na 4,9 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných očakávaných 7,8 percenta. K splneniu vytýčeného cieľa majú pomôcť škrty vo výdavkoch štátu, ako aj vyššie príjmy. Tie majú posilniť okrem iného vyššie sadzby niektorých nepriamych daní či sprísnenie výberu povinných odvodov. Systémové opatrenia sa podľa Mikloša do návrhu rozpočtu na budúci rok pre krátkosť času nedostali.

(Zdroj: hnonline.sk, TASR, 7.10.2010)



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!