>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Miliarda sem, miliarda tam

Piatok, 5. 12. 2008

Zdá sa, že po zverejnení dohody o urovnaní medzi Tiposom a cyperskou spoločnosťou Lemikon Limited má väčšina právnikov názor, že novela Občianskeho súdneho poriadku a z nej vyplývajúce rýchle a účinné dovolanie generálneho prokurátora už veci nepomôžu. Dohoda totiž nahradila rozsudok a dovolanie môže zastaviť účinnosť rozsudku a na jeho základe môže následne dovolací senát zmeniť rozsudok, nie dohodu.

Opak tvrdí len predseda vlády Robert Fico, minister financií Ján Počiatek a sám generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Pozrime sa na motívy, ktoré na takýto postoj môžu mať. U generálneho prokurátora je to jasné, významne sa zvýšili jeho kompetencie a jeho vplyv. U Dobroslava Trnku by som to až za taký veľký problém nepovažoval, pretože doteraz v zásade osvedčil svoju nestrannosť a nezaujatosť. Čo sa však stane, ak sa novým generálnym prokurátorom stane človek, ktorý bude len poskokom Roberta Fica? Potom môže nastať vážny problém z hľadiska deľby moci v krajine.

Logicky vzniká otázka, že ak je to tak, prečo sme aj my, opoziční poslanci, hlasoval za novelu Občianskeho súdneho poriadku. Dôvod je jednoduchý, nepoznali sme dohodu o urovnaní. Hlasovanie bolo 27. 11. a 28. 11., k dohode sme sa dostali a následne sme ju zverejnili až 2. 12. Hlasovali sme teda v dobrej viere, že to môže vyriešiť kauzu Tipos. To o sebe ale nemôžu povedať premiér Fico a minister Počiatek, pretože oni dohodu poznali. Počiatek ju poznal najneskôr od 13. 11., keď mu ju Tipos poslal na schválenie a ako nám minister financií oznámil na poslaneckom prieskume, dohodu poznal aj predseda vlády.

Aké mohli mať Fico a Počiatek motívy na schválenie novely Občianskeho súdneho poriadku napriek tomu, že kauzu Tipos nerieši? Prvý motív som už spomínal, druhý je, že si vyhodnotili, že musia niečo urobiť, lebo tlak zo strany opozície a médií narastal. Jasným dôkazom toho, že bez verejného tlaku by to neurobili, je to, že urobiť to mohli už od augusta tohto roka, keď Najvyšší súd rozhodol o dvojmiliardovom rozsudku, alebo prinajmenšom od 28.10., keď bol rozsudok doručený a bola vyznačená jeho právoplatnosť. A neexistovala ešte dohoda o urovnaní, teda novela Občianskeho súdneho poriadku mohla Tipos vyriešiť. Napriek tomu ešte 25. 11. Robert Fico tvrdil, že "nie je možné nerešpektovať právoplatný rozsudok Najvyššieho súdu SR a nevyplatiť v kauze Tipos 2 mld. korún“.

Tieto skutočnosti sú evidentné a dokázateľné. Ťažšie dokázateľná, ale legitímna otázka znie - nekonajú páni Fico a Počiatek tak ako konajú preto, aby na cyperských účtoch nakoniec skončilo omnoho viac ako "len“ dve miliardy? 27. 11. Robert Fico povedal: "Nakoniec to môže tak dopadnúť ... že to nebudú dve miliardy, ale že bude možno tri, štyri, päť, šesť, ja neviem ...

(Zdroj: Hospodárske noviny, 5.12.2008, Mikloš Ivan)



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!