>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Mráz prichádza z Kremľa

Pondelok, 19. 1. 2009

Pre nášho predsedu vlády je všetko jasné, zodpovednosť za plynovú krízu nesie Ukrajina. Osud dočasného riešenia pre Slovensko, ktoré vraj Fico vymyslel, Gazprom prijal a Ukrajina odmietla, akoby nášmu premiérovi dávali za pravdu. Myslím si však, že pravdu má skôr poľský prezident Kaczinski, ktorý z krízy viní Rusko. Isteže, žiadny konflikt a problém nie je ostro čierno-biely, ale obávam sa, že to, čo sa deje, je hra, v ktorej karty rozdáva najmä cár Putin. Plynová kríza je po augustovej ruskej invázii v Gruzínsku ďalším dejstvom v hre o obnovenie a posilnenie ruskej imperiálnej pozície. 

Robert Kagan, vplyvný americký analytik a komentátor, vydal na jar 2008 (teda pred ruskou inváziou v Gruzínsku) knihu The Return of History and the End of Dreams, v ktorej okrem iného píše: "V Gruzínsku, na Ukrajine, v Moldavsku, v pobaltských krajinách, v Poľsku, Maďarsku, Českej republike, na Kaukaze, dokonca aj na Balkáne, je v plnom prúde súboj o moc medzi prebúdzajúcim sa Ruskom na jednej strane a EÚ a USA na strane druhej. Miesto predpokladanej zóny pokoja sa západná Eurázia znovu premenila na oblasť súťaže mocností.“ Nedajte sa pomýliť tým, že Slovensko nespomína, týka sa nás o to viac, ako niektorých vymenovaných krajín.

V auguste 2008, krátko po ruskej invázii do Ruska, zase Kagan o Putinovi napísal: 
"Nesnaží sa len zabrániť Gruzínsku a Ukrajine vo vstupe do NATO, ale taktiež tieto krajiny priviesť pod kontrolu Ruska. Okrem toho sa usiluje vykrojiť vnútri NATO zónu svojho vplyvu, keď by krajiny ležiace na strategických krídlach Ruska mali nižší bezpečnostný status.“

Popri geopolitických záujmoch môže mať podľa môjho názoru súčasná Putinova plynová hra aj iný motív. Rusko čelí vážnym problémom, ekonomika je nastavená na cenu ropy najmenej 70 USD/barel, realita sa pohybuje na úrovni okolo 40, rubeľ za posledné mesiace 14-krát devalvoval. Po desiatich rokoch ekonomického rastu a rastu životnej úrovne prichádzajú pre Rusov ťažké časy. Obviniť z ťažkostí Ukrajinu, EÚ, USA a udržať si popularitu, ktorá je ešte stále veľmi vysoká, nemusí byť v podmienkach totálneho ovládnutia médií, najmä elektronických, až také ťažké. Smutné však je, že náklady a dôsledky tejto hry nesú aj občania Slovenska, pričom slovenský premiér Putinovi pri tejto hre asistuje.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!