>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Nechutný rozlúčkový guláš

Pondelok, 16. 6. 2014

Dnes už bývalý prezident Gašparovič sa minulý týždeň lúčil prejavom v parlamente. Neprekvapil, skôr ako o prejav išlo o nesúrodú zlátaninu fráz, floskúl, všeobecne známych vecí, ale aj mýtov a vyslovených neprávd. Práve tieto mýty a nepravdy sú veľmi silné a budú žiť svojím životom aj po jeho odchode.

Exprezident vyjadril hrdosť na úspechy, ktoré Slovensko za desať rokov jeho prezidentovania dosiahlo. Zároveň kritizoval „ekonomický fundamentalizmus“ a neochotu hľadať pri reformách širšiu zhodu, napríklad aj v rámci sociálneho dialógu. Nuž, ak by nebolo „ekonomického fundamentalizmu“, nebolo by ani úspechov, ktorými sa hrdí a ak by sme mali čakať na širšiu zhodu, tak by neboli žiadne reformy. A keby sme sa mali riadiť návrhmi odborov, tak by slovenská ekonomika už dávno skrachovala.

Za dôvod dnešného zlého stavu zdravotníctva Gašparovič považuje zlú (Zajacovu) reformu, ktorá „urobila zo zdravia tovar“. Zaujímavý názor, najmä ak si uvedomíme, že Gašparovič vlastne len papagájuje túto tézu Roberta Fica. Toho istého Fica, ktorý od zavedenia tejto reformy pred desiatimi rokmi vládne na Slovensku už šesť rokov. Štatistika je pritom neúprosná – kým v roku 2003, keď boli zavedené poplatky v zdravotníctve, stúpli medziročne súkromné výdavky na jedného člena domácnosti na zdravotníctvo z 30 eur na 37 eur ročne (a v roku 2004 na 44 eur ročne), počas prvej Ficovej vlády to bol medzi rokmi 2006 a 2010 nárast z 58,50 eura na 112,50 eura. Po zrušení Zajacových poplatkov!

V deň posledného prejavu prezidenta Gašparoviča zasadala aj Ficova vláda. Doslova pár hodín pred týmto prejavom schválila výstavbu novej univerzitnej nemocnice za 250 mil. eur formou PPP projektu. Teda investičné aj prevádzkové náklady ponesie súkromný investor. Samozrejme, pôjde do toho len vtedy, ak dosiahne zisk. Gašparovič o tomto rozhodnutí vlády určite nevedel, inak by kričal „fuj“,„hanba“,„zdravie nie je tovar“!

Mýtov a neprávd bolo v exprezidentovom prejave omnoho viac. Ich šíriteľ síce odchádza, mnohí ďalší však v dôležitých ústavných funkciách zostávajú.

Pre zdravý vývoj slovenskej spoločnosti, pre našu spoločnú úspešnú budúcnosť bude veľmi dôležité, aby sa nový pán prezident postavil k výkonu svojho silného mandátu úplne inak, ako to urobil jeho predchodca, respektíve predchodcovia. Verím, že to úspešne zvládne. Držme mu v tom palce!



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!