>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Nehaňte Kažimíra

Pondelok, 18. 11. 2013

Ficova vláda sa vo svojom programovom vyhlásení hlási k záväzku zabezpečiť dlhodobo udržateľný vývoj verejných financií. Aj rozpočet v prvej vete tvrdí:„Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2014 až 2016 je vypracovaný v intenciách Programového vyhlásenia vlády SR. Základným cieľom fiškálnej politiky je zabezpečenie dlhodobo udržateľných verejných financií…”

Nie je to pravda. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) to povedala natvrdo:„Návrh rozpočtu na rok 2014 zhoršuje dlhodobú udržateľnostˇ verejných financií. Je postavený najmä na jednorazových a dočasných opatreniach, ktorých vplyv v strednodobom horizonte pominie a bude potrebné ich nahradiť štrukturálnymi opatreniami…”

Skutočný prínos vlády k dlhodobej udržateľnosti verejných financií meria konsolidačné úsilie, ktoré sa potom prejavuje v štrukturálnom deficite. V zásade ide o to, ako samotná vláda svojou politikou prispieva k dlhodobo udržateľnému ozdravovaniu verejných financií. Samotný rozpočet predpokladá v roku 2014 záporné konsolidačné úsilie vo výške 0,2 percenta HDP, podľa RRZ to bude mínus 0,5 a Európska komisia odhaduje mínus 0,8 percenta. Neschopnosť a bezradnosť Ficovej vlády v ozdravovaní verejných financií najlepšie vystihuje porovnanie konsolidačného úsilia Ficovej a Radičovej vlády. RRZ vyčíslila upravené konsolidačné úsilie v roku 2011 na 3 percentá HDP, v roku 2012 to bolo 0,3 a v tomto roku očakáva percento (oproti rozpočtom predpokladanému 1,2%) a v budúcom roku to bude mínus 0,7 percenta (upravené o PPP a druhý pilier). Takže prvý a jediný celý rok vlády Radičovej konsolidačné úsilie plus 3 percentá, prvý celý rok vlády Fica plus percento, druhý rok už mínus 0,7.

Rozpočet je úbohý, neschopnosť vlády do očí bijúca. Kažimír to schytáva z každej strany. Niežeby si to nezaslúžil, skutočný capo di tutti však nesedí na ministerstve financií. Tam majú dostatok odborníkov, ktorí by boli schopní pripraviť omnoho lepší rozpočet a nakoniec aj samotný Kažimír sa na rozdiel od Počiatka aspoň snaží svojej práci venovať.

O všetkom však rozhoduje Fico. A jeho najdôležitejším záujmom nie je ani ozdravovanie verejných financií, ani verejný záujem ako taký. Rok 2014 je pre neho osobne zjavne rokom volebným. Rovnako ako pre Orbána. Viete, ktoré dve krajiny EÚ budú mať v roku 2014 najvyšší štrukturálny deficit? Maďarsko a Slovensko. Nehaňte Kažimíra. Ale ani ho neľutujte…



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!