>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

O expertoch

Pondelok, 6. 8. 2007

HN priniesli v piatok na titulke hlavnú správu o analýze inštitútu INEKO s názvom "Vláda plní najmä zlé sľuby" a s podtitulom "Tvrdí to prieskum, v ktorom sú najmä pravicoví experti".

Delenie ekonomických expertov na pravicových a ľavicových je úsmevné. Svedčí podľa môjho názoru o tom, že snaha o politickú korektnosť a vyváženosť za každú cenu vedie (či už vedome, alebo nevedome) aj seriózne médiá k tomu, že naskakujú na jednu z fínt ficovskej demagógie, ktorá sa volá nálepkovanie. Stačí goebelsovsky vytrvalou demagógiou navliecť niektorým slovám alebo slovným spojeniam smradľavé háby a akékoľvek nepríjemné fakty, argumenty, čísla a dôkazy možno poľahky vybaviť odkazom na nevábnu vôňu kritika (ktorý ju navyše získal tým, že kritizovaný na neho vylial vedro fekálií).

Asi najúčinnejšou nálepkou boli oblepené reformy minulej vlády, ktoré boli a sú označované Ficom a jeho služobníkmi adjektívami pravicové, necitlivé, ožobračujúce, vedúce k extrémnej chudobe, slúžiace piatim percentám najbohatších a pod. Samotné slovo pravicový nemá negatívnu konotáciu, ak sa však dostatočne dlho a vytrvalo používa v spojení o ostatnými vyššie uvedenými slovami, ktoré ju majú, aj toto slovo dostatočne "zosmradne". Tak sa aj stalo. Potom už stačí hovorkyni premiéra reagovať na serióznu analýzu slovami: "To, že pravicový inštitút na základe pochybných kritérií hodnotí vládu ... vládu nijak zvlášť nevyrušuje."

Čo sa týka delenia: "pravicoví a ľavicoví ekonomickí experti". Kritériá, na základe ktorých experti hodnotili predvolebné sľuby, vychádzajú zo všeobecne uznávaných ekonomických zákonitostí, pravidiel a predpokladov. Takých, ktoré sú nielen teoreticky zdôvodnené, ale aj empiricky v praxi potvrdené a dokázané. Odporúčam teda deliť ľudí skôr na expertov a diletantov. Mimochodom, to, že sa novinárom tak ťažko darí hľadať na Slovensku príklad ľavicového ekonomického experta, je asi tiež dôsledkom toho, že na takmer všetkom, čo je ekonomicky odborne zdôvodniteľné, je nalepený prívlastok pravicový. Ešteže máme toho Staněka.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!