>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Odkazy

Pondelok, 23. 11. 2009

Frekvencia odkazov, ktoré nám Európa a svet posielajú, sa zvyšuje a obsah týchto odkazov nie je veľmi radostný a povzbudivý. Prepadávame sa vo všetkých medzinárodných rebríčkoch, ktoré sa v posledných mesiacoch zverejnili - či už ide o slobodu slova, podnikateľské prostredie, konkurencieschopnosť, ekonomickú slobodu, korupciu a klientelizmus, alebo kvalitu zdravotníctva či školstva. A treba dodať, že kríza s tým nemá nič spoločné, pretože po prvé, väčšina údajov sa zbierala ešte pred krízou, a po druhé, krízou je postihnutý celý svet, takže náš prepad v medzinárodnom meradle nemá a nebude mať s krízou nič do činenia.

Európska komisia nás preradila medzi najrizikovejšie krajiny z hľadiska udržateľnosti zdravých verejných financií a najnovšie došla k takým istým záverom aj prognóza OECD, ktorá neverí, že vláda na budúci rok naozaj zníži deficit. Pred pár dňami zverejnila Transparency International najnovší medzinárodný rebríček miery korupcie. Len za prvé dva roky vlády Róberta Fica sme sa prepadli na najhoršiu úroveň spomedzi krajín V4 a dostali sme sa medzi 9 krajín sveta, kde sa korupcia zvýšila najviac. Európska komisia odmietla preplatiť jediné euro za nástenkový tender, upozornila slovenskú vládu na protiprávne vylúčenie firiem z tendra na diaľničné mýto a najnovšie kritizuje slovenskú vládu za zákaz zisku zdravotných poisťovní. Komisia to považuje za neodôvodnené obmedzenie slobody pohybu kapitálu, čo potvrdzuje názor takmer všetkých právnikov, ktorí sa ku kauze zrušenia zisku už v minulosti vyjadrovali. Jeden z nich, Marek Benedik, to povedal takto: "To, k čomu došlo v zdravotnom poistení u nás, predstavuje takú úroveň právneho a ekonomického primitivizmu, že by som sa čudoval, keby to ostalo bez ohlasu.“ Nemôžem napísať, že ide o názor všetkých právnikov, lebo právnikom je aj Róbert Fico, a ten 27.10. 2007 vyhlásil: "Nenecháme sa zastrašiť. Ak sa súkromné poisťovne chcú ťahať za prsty so štátom, som pripravený sa na súboji zúčastniť.“ Ešte keby tak dodal, že je pripravený niesť aj dôsledky. Pretože platiť to všetko budeme my, občania a daňový poplatníci.

Čím dlhšie budú ľudia ochotní akceptovať takúto mieru korupcie, klientelizmu, nekompetentnosti a nezodpovednosti, akú predvádza Róbert Fico a jeho vláda, tým viac budú musieť zaplatiť vo forme nižších platov a príjmov, horšie fungujúcich verejných služieb, horšieho zdravotníctva, nekvalitného školstva, vyššej nezamestnanosti, väčšej chudoby, väčších regionálnych rozdielov, ale aj vyšších daní. Najmä o tom sú odkazy posledných dní, týždňov a mesiacov.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!