>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Prečo je PPP zrazu také sexy?

Pondelok, 18. 8. 2008

Keď sme v rokoch 2004 - 2005 uvažovali v Dzurindovej vláde o výstavbe diaľnic cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP), tak sme túto možnosť považovali za doplnkovú a predpokladali sme pilotné projekty za 25 až 30, maximálne 40 mld. Sk. Smer to vtedy ústami Róberta Fica a Ľubomíra Vážneho silno a hlasno kritizoval. Na tlačovke 22. 3. 2005 vyhlásili, že "svoju nemohúcnosť jasne a transparentne riadiť investičný proces pri výstavbe diaľnic chce vláda zakryť projektom PPP“. A ešte dodali, že "SMER doporučuje zaoberať sa možnosťou financovať menšie úseky formou PPP, v rozsahu maximálne 5 až 15 mld. Sk“.

Vlani na jeseň, už ako predseda vlády, Róbert Fico spolu s teraz už ministrom dopravy Vážnym, napriek nesúhlasnému stanovisku ministerstva financií presadili diaľničné PPP projekty za 150 mld. Sk. Celkové náklady, vrátane finančných, vysoko presiahnu 300 mld. Sk.

Prečo zrazu taký obrat? Prečo sa vláda radšej nesústredí na výstavbu diaľnic z prostriedkov európskych fondov, ktoré aj tak nie sme schopní dostatočne čerpať? Vysvetlenie je pomerne jednoduché a naznačila ho správa spred niekoľkých dní, podľa ktorej nám Európska únia nechce preplatiť 240 mil. korún, ktorými mala prispieť na diaľničný privádzač Žilina - Strážov. Dôvodom sú dodatky, ktoré sa podpisovali po roku 2006 a stavbu výrazne predražili.

Európska únia a Európsky dvor audítorov by sa vláde pozerali na prsty a to ona nechce za žiadnu cenu. Veľmi dobre vie, prečo - mecenáši a akcionári strany Smer si už na diaľničné sústo brúsia zuby. Svedčia o tom viaceré skutočnosti, nielen silové presadenie megalomanského, nepripraveného projektu, ale aj vylúčenie štyroch renomovaných, medzinárodných konzorcií z medzinárodného tendra (podobne ako pri diaľničnom mýte), ako aj odmietnutie opozičnej kontroly tohto projektu zo strany predsedu vlády.

Mimochodom, zisk podniku mecenáša strany Smer, pána Širokého, ktorý neváha, ale stavia, vlani stúpol o 40 %. Slušný nárast, stavím sa pritom, že naozaj úrodné roky ešte len prídu. Na účet nás všetkých.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!