>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Riešenia namiesto hrešenia

Pondelok, 9. 1. 2012

Minulý týždeň sme na Facebooku zverejnili priority volebného programu SDKÚ-DS, ktoré sme nazvali 4 x 4 riešenia. Pomenovanie sme zvolili symbolicky preto, že tak, ako do ťažkého terénu treba silné auto s pohonom 4 x 4, tak aj do neľahkých časov potrebuje Slovensko skúsenú a odborne zdatnú reprezentáciu a silný program. SDKÚ-DS ponúka aj jedno, aj druhé.

Jednotiacim prvkom programu sú riešenia a opatrenia, ktoré znamenajú viac a epšej práce. Práve toto musí byť v najbližších rokoch priorita, práve výsledky v tejto oblasti budú dôkazom toho, či vláda robí rozumnú a zodpovednú politiku, alebo nie. Najlepšou sociálnou politikou je dať ľuďom prácu. Prácu však v zásade nemá a nebude dávať ľuďom štát, štát má vytvárať podmienky a prostredie, aby pracovné miesta vznikali. SDKÚ-DS ponúka práve takýto program.

A nie sú to len sľuby a prázdne slová, za nami sú totiž aj reálne činy a výsledky. Reformy dvoch Dzurindových vlád, najmä tej druhej, vytvorili podmienky na to, aby sa miera nezamestnanosti na Slovensku znížila z 19,3 percenta v roku 2001 na 9,6 percenta v roku 2008. To nie sú len čísla, to sú desaťtisíce ľudí a ich rodinných príslušníkov, ktorí sa vďaka tomu dostali z pasce chudoby, ktorým sa zlepšili životné podmienky a ktorí sa postarali o istoty a svoje svoje a svojich blízkych.

Za zásadne dôležité považujeme v tejto súvislosti ozdraviť a zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť verejných financií tak, aby sme neohrozili zachovanie existujúcich a vytváranie nových pracovných príležitostí. Preto sa zaväzujeme udržať, alebo znížiť celkové daňovo odvodové zaťaženie práce bez ohľadu na náročnosť ozdravenia verejných financií.

V tom je najzásadnejší rozdiel medzi našimi návrhmi a návrhmi Smeru, ktorý chce zrušiť rovnú daň a zvýšiť daňovo-odvodové zaťaženie práce. Zároveň dokončíme pripravenú reformu daňovo-odvodového systému tak, aby sa zásadne zjednodušil odvodový systém. Aj tu sa môžeme odvolať nielen na pripravenú reformu, ale aj na reformu daní, ktorú Dzurindova vláda spustila v roku 2004 a ktorá sa veľmi osvedčila aj v oblasti podpory vzniku nových pracovných miest.

Na všetky opatrenia, ktoré budeme navrhovať, sa budeme dívať najmä cez optiku ochrany a tvorby pracovných príležitostí. Lepšia vymožiteľnosť práva, kvalitnejšie vzdelanie, efektívnejšia verejná správa, zlepšovanie podnikateľského prostredia, nižšia byrokracia, menšie daňové úniky, zdravé verejné financie, to všetko sú nevyhnutné predpoklady zdravej a rastúcej ekonomiky, ktorá je schopná zabezpečiť ľuďom istoty tak, že im dá prácu.

Skúsme veci riešiť, aby sme potom nemuseli hrešiť.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!