>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Rozpočet a dôveryhodnosť

Pondelok, 28. 11. 2011

Žijeme v turbulentných časoch a lepšie to asi v najbližšom čase nebude. Sme v situácii, kedy je životne dôležité udržať si zodpovednou politikou dôveryhodnosť v očiach finančných trhov. Situácia sa komplikuje najmä z dvoch dôvodov. Tým prvým je hroziaca svetová recesia a druhým sú predčasné voľby. Udržať si v tejto situácii dôveryhodnosť nie je jednoduché. Nová prognóza ekonomického rastu na budúci rok vo výške 1,7 percenta a faktická neexistencia vládnej koalície znamenajú, že ak nemáme klamať samých seba tak, ako to robila Ficova vláda, reálny deficit v budúcom roku nebude na úrovni pôvodne plánovaných 3,8, ale na úrovni 4,6 percenta.

Napriek takémuto zvýšeniu deficitu bude možné udržať si dôveryhodnosť trhov, ale len za troch podmienok. Po prvé, musíme dodržať tohtoročný plánovaný deficit vo výške 4,9 percenta. Nebude to jednoduché, pretože ekonomika sa už v poslednom štvrťroku spomaľuje, ale sme odhodlaní deficit dodržať. Po druhé, mal by byť čo najskôr schválený silný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý bude v budúcnosti zábranou pred nezodpovednou rozpočtovou politikou. Zákon je predložený v parlamente a verím, že bude schválený ako ústavný. Treťou podmienkou je dodržanie záväzku zníženia deficitu pod tri percentá v roku 2013. Pre akúkoľvek novú vládu by to nemal byť neriešiteľný problém, bude mať rok a pol na to, aby znížila deficit o 1,6 percenta HDP, kým vláda Ivety Radičovej ho zníži v priebehu jediného, tohto roka, o 3,1 percenta. Mimochodom, ide o najvýraznejšie zníženie štrukturálneho deficitu v histórii Slovenska.

Keďže medzi najhlasnejších kritikov údajnej nečinnosti vlády pri prijímaní ďalších dodatočných opatrení patria poslanci Fico, Počiatek a Kažimír, nezaškodí pripomenúť si pár vecí. Práve títo ľudia nás do dnešnej neutešenej rozpočtovej situácie dostali a práve oni sa správali presne opačne, ako dnes odporúčajú správať sa vláde. Ficova vláda v čase ekonomickej krízy najviac zvýšila verejné výdavky zo všetkých krajín európskej dvadsaťsedmičky, napriek tomu, že na záchranu bánk nemusela dať na rozdiel od iných krajín ani jediné euro.

Ficova vláda v rozpočte nereagovala na krízu ani v roku 2008, ani v ďalších rokoch. Pred voľbami v roku 2010 Ficova vláda nielenže neurobila aktualizáciu prognóz, ale zrušila už zvolaný daňový výbor a nepripravila dokonca ani východiská rozpočtu, napriek tomu, že to zákon vláde prikazuje. Takže to bol vrchol nezodpovednosti a nekompetentnosti, ktorého výsledkom boli osempercentné deficity v rokoch 2009 a 2010.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!