>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Silvio, Robert a Ria

Pondelok, 21. 12. 2009

Áno, Silvio je Berlusconi, Robert je Fico, ale Ria nie je dlhonohá atraktívna bruneta, ale Regulatory Impact Analysis, teda Analýza vplyvu regulácie. Túto analýzu každoročne zverejňuje OECD a tá najnovšia za rok 2009 vyšla pred pár týždňami. Ide vlastne o hodnotenie vládnej regulácie z hľadiska jej kvality a efektívnosti. Teda o hodnotenie práce vlády, ako naznačuje aj názov publikácie Government at a Glance 2009.

Analýza hodnotí kvalitu regulácie zo strany vlády najmä z hľadiska zabezpečenia nestrannosti, zákonnosti, transparentnosti, čestnosti, výkonnosti a profesionality. Ak je práca vlády posudzovaná na základe takýchto požiadaviek, asi neprekvapí, že Ficova vláda nepatrí v oblasti RIA medzi šampiónov. A je to naozaj tak, výsledok Ficovej vlády sa nedá nazvať inak ako katastrofa. Za tri roky jeho vládnutia sa u nás ako v jedinej krajine zo všetkých 31 členských krajín OECD úroveň vládnej regulácie zhoršila. Áno, sme jediná krajina OECD, v ktorej za posledné tri roky klesla kvalita regulácie centrálnej vlády. Keď Fico preberal vládu, tak v OECD bolo sedem krajín, ktoré na tom boli horšie ako my. Dnes už je to len jedna, Španielsko. Aj tam sa však situácia za posledné tri roky zlepšila. Zhoršila sa len u nás. Takže po medzinárodných prepadoch v korupcii (Transparency International), ekonomickej slobode (Heritage Foundation), globálnej konkurencieschopnosti (Svetové ekonomické fórum), podnikateľskom prostredí (Svetová banka), prichádza prepad aj v kvalite regulácie (OECD). A Fico si stále hudie svoje. Pred týždňom na HN klube tvrdil, že vláda podľa neho neprijala žiadne opatrenie, ktoré by zhoršilo podnikateľské prostredie.

Fico škodí Slovensku, zhoršuje našu šancu na to, aby sme mohli byť modernou, úspešnou krajinou, berie Slovensku perspektívu. V dnešných krízových a pokrízových časoch je málo istôt, ale jedna vec istá nadovšetko. Miera neistoty a intenzita globálnej konkurencie bude ešte väčšia ako v predkrízovom období. A z toho plynie aj nárast dôležitosti kvality vládnej regulácie a potreby zlepšovania podnikateľského prostredia. Nie kvôli podnikateľom, ale kvôli tomu, aby bolo viac a lepšej práce a za ňu aj viac pláce. Preto rozumné vlády robia presný opak toho, čo robí Robert Fico a jeho vláda. V OECD dokonca všetky vlády okrem tej Ficovej.

Bruselskí novinári pred pár dňami zostavili rebríček lídrov členských krajín EÚ. Prvý bol švédsky premiér, posledný taliansky premiér Silvio Berlusconi. Fico skončil tretí od konca. Keby hodnotili atraktívne brunety, Silvio by asi posledný nebol. Ria tvrdí, že posledný je Fico.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!