>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Väčšina sa mýli

Pondelok, 14. 9. 2009

Hovorí sa, že najväčším problémom demokracie je, že väčšina sa väčšinou mýli. Neviem, či je to pravda, viem však o jednom prípade, kde sa väčšina mýli celkom iste. Z medzinárodného prieskumu, ktorý bol uskutočnený v 11 krajinách EÚ, USA a Turecku, vyplynulo, že 58 % ľudí na Slovensku si myslí, že na ozdravenie ekonomiky by vláda mala míňať ešte viac peňazí ako míňa, tretina ľudí si myslí, že míňa tak akurát. Iba štyri percentá si myslí, že míňa priveľa. Slovenskí respondenti boli zo všetkých zúčastnených krajín najrozhadzovačnejší.

Tento výsledok je zlou správou pre Slovensko, zlou správou pre takmer všetkých jeho obyvateľov, a teda zlou správou aj pre väčšinu tých 91 % ľudí, ktorým sa zdá dnešné vládne míňanie akurátne alebo dokonca primalé. Mýlia sa a mýlia sa vo svoj vlastný neprospech. Som presvedčený, že keby sa podobná otázka položila ekonomickým odborníkom, výsledok by bol presne opačný. Dnešná politika rozhadzovania a plytvania bude prospešná len pre niekoľko desiatok, maximálne stoviek ľudí, ktorí sa na netransparentných verejných zákazkách nabalia a zabezpečia na dlho do budúcnosti. Krátkodobo bude možno výhodná pre niekoľko desiatok tisíc ľudí vo verejnom sektore, kde nedochádza k úsporám (napríklad na platoch), a vo firmách, ktoré dostanú vďaka vyšším verejným výdavkom viac práce. Aj títo ľudia však na túto politiku celkovo doplatia. Väčšina ľudí dopláca už dnes a bude ešte viac doplácať v budúcnosti. Výsledkom rozhadzovačnej, korupčnej a klientelistickej politiky Ficovej vlády je enormné zvyšovanie dlhu, ktorý budeme v budúcnosti splácať nielen vo forme vyšších verejných výdavkov, ale aj vo forme vyšších daní, vyšších úrokov, menšej tvorby nových pracovných príležitostí, v horších verejných službách v sociálnej sfére, zdravotníctve, školstve, atď. Je zaujímavé, že pokiaľ ide o ich vlastné peniaze, ľudia chápu, že v čase krízy je potrebné ešte starostlivejšie obracať každé euro a šetriť, aby bola rezerva a zábezpeka do neistej budúcnosti. K verejným zdrojom majú omnoho laxnejší vzťah, rozhadzovanie a plytvanie ich netrápi. Mýlia sa, aj to sú ich peniaze.

Výsledky prieskumu vysvetľujú, ako je možné, že Ficova popularita je stále vysoká napriek rozkrádaniu a rozhadzovaniu verejných zdrojov, aké nemá v novodobých dejinách Slovenska obdobu. Už niekoľko mesiacov je zjavné, že Róbert Fico vedie slovenskú ekonomiku po maďarskej ceste, tristné je, že väčšina mu pritom tlieska. Predpokladám, že ho to povzbudí a zaradí vyššiu rýchlosť. Dovidenia v Maďarsku, súdruhovia. 

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!