>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Verejné financie = Vaše peniaze

Pondelok, 25. 10. 2010

Minister financií by už z titulu svojej funkcie mal byť vzorom v úspornosti a efektívnosti vynakladania verejných financií. Riadil som sa týmto krédom v čase, keď som tento post zastával v rokoch 2002 - 2006, riadim a budem sa ním riadiť aj teraz. "Verejné financie = Vaše peniaze“, to bude hlavné posolstvo, ktoré budeme vysielať ľuďom, aby si uvedomili, že ide o ich peniaze, nie o peniaze vlády či toho-ktorého ministra.

V tejto súvislosti je zarážajúce, akým spôsobom sa k verejným financiám, teda k vašim peniazom, správal môj predchodca Ján Počiatek. Neuplynie takmer deň, aby sme my na ministerstve, alebo novinári v rôznych médiách neobjavili ďalšie a ďalšie prípady neuveriteľného rozhadzovania, plytvania, rozkrádania. Po predražených prenájmoch obrazov, mediálnych tréningoch pre ministra, platení straníckej hovorkyne Smeru z peňazí ministerstva financií, vyciciavaní Tiposu, sú to aj kauzy súvisiace s informatizáciou spoločnosti.

Počiatek v súčinnosti s Kaliňákom po roku 2006 presadili v prospech ministerstva financií zodpovednosť za informatizáciu verejnej správy. Zo štrukturálnych fondov Európskej únie sa na tento účel vyčlenila úctyhodná suma vyše 900 miliónov eur. Najviac projektov malo ministerstvo vnútra, nasledované ministerstvom financií. Keď sme nastúpili do vlády, dal som urobiť analýzu týchto projektov. Výsledky sú zarážajúce.

Zazmluvnené sú projekty za vyše polovice vyčlenenej sumy (465 miliónov eur) a analýza ukázala až takmer 50-percentné predraženie. Na základe expertnej analýzy bolo predraženie vyčíslené až na sumu okolo 220 miliónov eur. Predražený je hardvér aj softvér, najmä však IT služby. A zďaleka nejde len o predraženie. Problém je v tom, že ak by bola informatizácia dokončená tak, ako bola za Počiatka začatá, nielenže by sa rozkradli a rozhádzali neopakovateľné zdroje, ale neprinieslo by to ani žiaduci efekt z hľadiska lepších a lacnejších služieb verejnej správy pre ľudí. Opak by bol pravdou.

Ak sa niekomu zdá odhad 50-percentného predraženia prehnaný, ponúknem konkrétny príklad. Ministerstvo financií za Počiatka kúpilo webovú stránku na vzdelávanie ľudí vo finančnej oblasti za 100 000 eur. Odborníci odhadujú reálnu cenu na 1 000 eur, maximálne 3 000 eur. Teda predraženie 33- až 100-násobné. Reakcia Počiatka na vyššie uvedené? Trápne výhovorky a obviňovania nového vedenia ministerstva.

Počiatek s Kaliňákom sa riadili podľa hesla: "Verejné financie = naše peniaze.“ A presne tak to aj dopadlo.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!