>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

A čo s týmto rozpočtom, pán premiér?

Pondelok, 1. 7. 2013

Už sme si pomaly zvykli, že nová prognóza znamená horšiu prognózu a že podľa vlády za zhoršovanie môže len a len vonkajšie prostredie . V tejto tónine sa nesie aj najnovšia daňová prognóza ministerstva financií.

Médiá boli plné dvoch čísel. Výpadok na daniach bude v roku 2013 vo výške 347 miliónov eur a v roku 2014 v sume 611 miliónov eur. Zabudlo sa, že je to ešte horšie. V roku 2013 to bude výpadok na daniach a odvodoch 708 miliónov eur a v roku 2014 dokonca 1,3 miliardy. Jedna negatívna korekcia oproti rozpočtu tu totiž už bola vo februári. Vyčíslila výpadok daňových príjmov oproti rozpočtu zhruba na tej istej úrovni, ako tá najnovšia. Takže v tomto roku bude len na daniach a odvodoch chýbať 347 miliónov eur oproti februárovej prognóze, ale až 708 miliónov v porovnaní s rozpočtom.

A zlé správy sa tu, žiaľ, nekončia. Rozpočet obsahuje ďalšie riziká v celkovom objeme asi 700 miliónov eur. Nie všetky sa musia naplniť, obávam sa však, že väčšina z nich je veľmi reálna. Ide napríklad o vedome nenarozpočtované zadlžovanie nemocníc asi 100 miliónov eur, príliš optimistický rozpočet pre samosprávy (ktorým sa teraz Kažimír vyhráža znížením výnosu z podielových daní), 130 miliónov z predaja digitálnej dividendy (nebol vyhlásený tender), 105 miliónov eur z predaja povoleniek CO2 (ceny výrazne klesli), predaj ropy zo ŠHR, nadsadené príjmy z NJF či z dividend z SPP.

Nie je pravda, že za všetko môže len zhoršujúce sa vonkajšie prostredie. Vláda k situácii výrazne prispieva svojou neschopnosťou, nečinnosťou, prípadne nevhodnou aktivitou. Zrušenie rovnej dane, zvýšenie priamych daní a odvodov, zhoršenie pružnosti trhu práce, zhoršovanie vymožiteľnosti práva, neschopnosť šetriť a zvyšovať efektívnosť verejného sektora, sú len tie najviditeľnejšie zlyhania Ficovej vlády.

Mimochodom, pamätáte sa, ako premiér Fico za asistencie ministra financií Kažimíra vlani v lete trhal pred kamerami rozpočet na rok 2012 zostavený Radičovej vládou? Vtedy bol odhadovaný výpadok na daniach vo výške asi 350 miliónov eur. Dnes jeho vlastné ministerstvo financií odhaduje výpadok na daniach oproti jeho rozpočtu na rok 2013 vo výške vyše 700 miliónov, pričom v rozpočte sú ďalšie riziká v zhruba rovnakom objeme. Čo by asi tak mohol pán premiér urobiť s týmto rozpočtom? Jeden tip by som mal, dúfam len, že to nebude robiť pred kamerami.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!