>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

DSS-ky pustili do gatí

Pondelok, 17. 9. 2007

Minulotýždňové rokovania dôchodkových správcovských spoločností (DSS) s predsedom vlády Róbertom Ficom zástupcovia DSS fatálne nezvládli a prejavili nielen svoje slabošstvo, ale aj prostoduchosť.

Už spôsob, akým ich Fico na stretnutie nalákal, keď prišiel bez ohlásenia na ich dohodnuté stretnutie s Mečiarom, svedčil o dvoch veciach - o Ficovej slabej východiskovej pozícii a o tom, že ich chce znovu podraziť. Napriek tomu túto hru prijali a dnes sa čudujú, kde sa ocitli. Najväčším šokom bolo, keď pripustili dočasné zníženie príspevkov do druhého piliera z 9 na 6 percent a ešte obvinili opozíciu, že takéto riešenie zmarila (V. Kouřil, STV2, 10. 9. 2007).

Prečo je takéto riešenie zlé a nemravné, veľmi výstižne opísal na svojom blogu Richard Sulík.

Prečo to robí Fico, je každému jasné. Napriek tomu, že ekonomika rastie výrazne rýchlejšie ako sa predpokladalo, napriek tomu, že len daňové príjmy boli vlani o vyše 20 mld. Sk vyššie ako predpoklad, napriek tomu mu chýbajú peniaze na rozdávanie, na kupovanie si voličov.

Pri znížení príspevku by do volieb získal asi 30 mld. Sk, pri zákonom o sociálnom poistení navrhovaných zmenách možno trochu menej, ale aj tak dosť. Ficov problém je však v tom, že ani jeden, ani druhý spôsob sa nemôže páčiť tým, ktorí už v druhom pilieri sú. Preto potreboval niekomu strčiť do ruky čierneho Petra. Podarilo sa. Súčasťou hry je aj to, že teraz už vláda chce "len" garantovanie výnosov minimálne na úrovni inflácie, čo je absolútne nerealizovateľné, ale znie to pre laika rozumne.

Ficovi teraz stačí povedať - pokúšali sme sa o dohodu, ponúkali sme alternatívy, ale dohoda bola odmietnutá. Takže schválime otvorenie druhého piliera, vyňatie matiek na materskej, invalidov a predĺženie minimálnej dĺžky sporenia na 15 rokov.

Aké jednoduché. Až sa nevdojak vynára otázka, či pri takejto miere slabošstva a prostoduchosti vo vedení DSS sporenie v druhom pilieri naozaj nie je rizikové.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!